Nieuws

Vang je al regenwater op in de tuin?

8 juni 2022. Van onze partner, Stichting Steenbreek:

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin: goede grond zit namelijk vol met leven en dat is de basis van een levende tuin. Planten en (fruit)bomen kunnen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. In een levende tuin zorgen ijverige wormen voor beluchting van de bodem. De gangen die zij aanleggen werken als regenpijpjes waardoor het water nog dieper de grond in kan. Een levende bodem helpt om water vast te houden en af te voeren indien nodig.

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met hitte, langdurige droogte en extreme hoosbuien. Deze hoosbuien kunnen flink water overlast veroorzaken met borrelende toiletten, ondergelopen straten en kelders als gevolg. Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. Hierdoor stroomt het water niet onnodig naar de rioolput. Zeker tijdens een lange periode van droogte kan er een tekort aan grondwater ontstaan. Planten en bomen zijn afhankelijk van grondwater. Ook is grondwater nodig voor onze eigen drinkwatervoorziening. Gemeenten nemen maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door bomen en planten zodat het regenwater makkelijker in de bodem kan zakken. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is ook de hulp van tuinbezitters nodig.

Water in de bodem
In jouw tuin kun je droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De beplanting houdt het regenwater langer vast. Bij extreme regenval kan het water in de bodem wegzakken en het riool wordt minder belast. Groene tuinen bieden in de zomer verkoeling. En je vergroot het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren.

Met het plaatsen van een regenton vang je zelf regenwater op in de tuin. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten wanneer het even niet regent. Plaats de ton wel in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. En met een deksel op de ton voorkom je overlast van muggen. Je kunt ook een regenpijp loskoppelen zodat het water rechtstreeks naar de tuin gaat of kiezen voor waterdoorlatende bestrating op de inrit.
Meer weten?
Lees meer