Nieuws

Veel activiteiten voor en tijdens de Nationale Bijentelling 13 – 14 april

Op 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Vanwege het koude weekend is de telling verlengd tot en met vrijdag 19 april.  Kom je ook in actie voor wilde bijen?

Wat zoemt er in jouw achtertuin?
Denk jij bij ‘bij’ aan een vriendelijk geel-zwart insect? Dan weet je vast niet dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen. Wij willen graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn zodat we ze beter kunnen helpen.

Doe mee!
Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je stap voor stap mee bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je eind april in je tuin kunt tegenkomen. Hieronder zie je een aantal activiteiten waar je kunt leren bijen tellen. voor heel Nederland kun je HIER kijken.

Waarom bijen tellen?
De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Nationale Bijentelling in 2018
Benieuwd naar het succes van de Nationale Bijentelling in 2018? Kijk dan deze compilatievideo voor een impressie.

Er zijn workshops en excursies waar je leert bijen tellen:

11 april in Leiden

12 april in Leiden

13 april in Zoetermeer

13 april in Leiden

13 en 14 april bij Archeon in Alphen aan den Rijn

13 en 14 april in Leiden

14 april in Leiderdorp.