Nieuws

Wild in de stad! Tentoonstelling en safari in Zoetermeer

Januari 2023. In Museum De Voorde in Zoetermeer:

Ga je mee op safari in de stad?
In een moderne stad als Zoetermeer lijkt de natuur ver weg. Maar niks is minder waar, want ook in de stad vinden dieren en planten hun plek. Ontdek wat er bij jou om de hoek voor bijzonders leeft. En stel je voor hoe de perfecte leefomgeving eruit zou zien, waar mensen, dieren en planten samen kunnen leven.

Ga mee op safari en ontdek alles over de wilde natuur in Zoetermeer!

De wilde natuur

De wilde natuur betekent alle ‘spontaan’ levende planten en dieren in de stad. Je eigen hond of kat en de kippen en varkens op de kinderboerderij staan er dus niet bij. Maar wel dieren zoals de slechtvalk en de egel. In de tentoonstelling ontdek je bijzondere weetjes over de dieren en planten die je in Zoetermeer kunt vinden. En ga je aan de slag om ze te helpen!

In deze kidsproof tentoonstelling kun je bijvoorbeeld de egel helpen. Hoe? Egels scharrelen ‘s nachts vaak door tuinen maar lopen daar tegen barrières aan zoals schuttingen. Door een kleine opening in de schutting te maken, is de egel al geholpen. Doe in de tentoonstelling de Egelsnelweg-uitdaging en help de egel de weg te vinden!

Ook de andere dieren en planten in de tentoonstelling kun je helpen. Puzzel mee met ‘Bouw een insectenhotel‘ en doe Batman na in ‘Checkpoint Sonar’. Of test je kennis in de ‘Natuurquiz’.

Bouw mee aan de natuurvriendelijke stad
‘WILD in de stad’ gaat over de brede diversiteit van de flora en fauna die je in Zoetermeer kunt vinden. In de stad zie je veel beton en lijkt de natuur ver weg maar dat is niet zo. Dieren en planten passen zich aan aan hun omgeving en vinden een manier om te leven. Stel je nu eens voor hoe de perfecte leefomgeving eruit zou zien waarin mensen, dieren en planten samen kunnen leven.

In deze tentoonstelling presenteren we natuur als karton. We laten het woekeren langs de witte rechte wanden van het museum. Zo neemt de natuur in verdraaide vorm de stad weer in. Alle bezoekers mogen meehelpen met het bouwen van de kartonnen stad. Hoe ziet voor jou de ideale leefomgeving voor mensen, dieren en planten er uit?

De kinderen van de Zoetermeerse basisscholen zijn alvast begonnen. Help jij ze mee?

Meer info: Wild in de stad! – Museum  De Voorde