Nieuws

Winnaars fotowedstijd Groene Cirkel Bijenlandschap 2021 bekend

30 juni 2021. De afgelopen maanden zijn veel bijenliefhebbers er op uit getrokken om een mooie foto van de bij maken. Dit jaar ontvingen wij maar liefst 136 prachtige foto’s van bijen voor de jaarlijkse fotowedstrijd Groene Cirkel Bijenlandschap. Tussen al die mooie inzendingen was het lastig kiezen, maar het is de jury gelukt de winnaars te kiezen.

De winnaars van de Fotowedstrijd 2021 Groene Cirkel Bijenlandschap zijn:

1e prijs 2021 – Antonio Marreiros – Rustige bloem
2e prijs 2021 – Renske van den Bergh – Bij op krokus
3e prijs 2021 – Leontine van de Laar – Rhododendron met hommel

Dit jaar is een persoonlijke uitreiking niet mogelijk. De winnaars krijgen alle drie per post een waardebon voor bloemrijke tuinplanten of een bijenhotel thuis bezorgd.

Lees verder onder de foto’s.

X-factor

De jury beoordeelde de foto’s op technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor. De foto van de drie prijswinnaars voldoen zeker aan deze eisen. Ze zijn mooi belicht en haarscherp, en hebben een mooie kleurstelling. Daarnaast maken ze mensen enthousiast iets te doen voor bijen.

Onderbouwing door de jury

1e prijs:

Prachtige kleurrijke foto van een honingbij die stuifmeel steelt van de passiebloem. De uitbundigheid van de natuur spat ervan af en de foto laat alles scherp en duidelijk zien.

De passiebloem doet haar best om vogels aan te trekken voor de bestuiving, meestal kolibri’s in het natuurlijke habitat. De honingbij is zeker geen bestuiver van de passiebloem in dit geval. Ze zit op de meeldraad en verzamelt het stuifmeel zonder in de buurt te komen van de paarse stampers die er ver boven hangen.

2e prijs:

De honingbij staat rechtop in de krokus om stuifmeel te verzamelen van de gele meeldraden. Een apart beeld waar je even extra naar moet kijken. Krokussen bloeien vroeg in het voorjaar en zijn een belangrijke stuifmeelbron voor honingbijen, hommels en andere wilde bijen.

3e prijs:

Je moet twee keer kijken om te weten wat je ziet. Het lijkt wel abstract schilderij.

De bloem van de Rhododendron is helemaal ontworpen om de hommel de weg te wijzen en dat kan je prachtig zien hier. De lichte lijnen door de donkere vlekken op de bovenlip ‘wijzen’ de hommel naar het hart van de bloem waar de nectar te vinden is. De hommel zit er diep in, maar is onderweg de meeldraden gepasseerd, die, door hun openingen aan de top, al stuifmeel op de hommel hebben achtergelaten.

Jury
De jury bestond uit:

Laila Driessen-Jansen, voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap en burgemeester van Leiderdorp
Koos Biesmeijer, Wetenschappelijk Directeur bij Naturalis Biodiversity Center
Paul Duijvensz, Strategisch adviseur bij Samenwerkingsverband Holland Rijnland