Nieuws

Winnaars fotowedstrijd Bijenlandschap 2018 bekend

Groene Cirkel Bijenlandschap organiseert elk jaar een fotowedstrijd voor de bewoners van het Land van Wijk en Wouden en omgeving met de bedoeling de betrokkenheid bij de bijen te vergroten. Dit jaar heeft de wedstrijd 202 inzendingen opgeleverd.  De eerste, tweede en derde  prijs is respectievelijk gewonnen door Marjan de Lorme, Antonio Merreiros en  Ber Zonneveld. Carla Theunissen won de orginaliteitsprijs voor twee aardhommels, die spannende dingen doen,  zeven hoog op het balkon in Zoetermeer.

Beoordeling foto’s

Na een voorselectie heeft een jury bestaande uit Marlies Krul-Seen (directeur Omgevingsdienst West-Holland in Leiden), Theo Westra (natuurfotograaf) en Linda Groeneveld (boswachter bij Staatsbosbeheer, o.a. van het Bentwoud) de winnende foto’s gekozen. Er is gekeken naar de volgende aspecten:

  • Technische kwaliteit
  • Compositie
  • Creativiteit
  • X-factor (mate waarin de foto aanspreekt en mensen enthousiast maakt om iets te doen voor bijen)

De geplande publieksprijs is helaas geschrapt omdat het verzamelen van stemmen technisch niet goed verlopen is.

De foto van Marjan de Lorme is technisch perfect met een goede compositie. Dit is een bij zoals een bij hoort te zijn: druk bezig. De bij is aaibaar, je kunt haar bijna pakken. Het is een akkerhommel in de Hortus in Leiden. Antonio Marreiros’ foto  heeft een goede compositie en een kunstzinnige afwisseling van vaag en scherp.  De honingbij hangt er fantastisch bij, gewoon in de achtertuin van de maker.

De foto van  Ber Zonneveld  is ook genomen in de Hortus in Leiden. Volgens de jury is het een creatieve foto met enige dramatiek, waarbij we op zoek moeten naar de honingbij.

Prijzen

De prijzen zijn een groot bijenhotel, een bon ter waarde van 60 euro voor tuinplanten, het rijk geïllustreerde boek “Gasten van bijenhotels” en het nieuwste boek van Dave Goulson, een bekende hommeldeskundige uit Groot-Brittannië, die op humoristische wijze zijn kennis deelt. Elke winnaar krijgt ook de eigen foto cadeau.

Hieronder de winnende foto’s van:

Marian de Lorme
Antonio Marreiros
Ber Zonneveld
Carla Theunissen

Winnaars fotowedstrijd Bijenlandschap 2018  bekend
Winnaars fotowedstrijd Bijenlandschap 2018  bekend
Winnaars fotowedstrijd Bijenlandschap 2018  bekend
Winnaars fotowedstrijd Bijenlandschap 2018  bekend