Nieuws

Zoemseizoen Zoeterwoude geopend

Woensdag 18 April is het zoemseizoen in Zoeterwoude  gestart. Zoeterwoude is nu officieel een bijvriendelijke gemeente. Wethouder Ton de Gans  is  blij met deze ere titel, als erkenning  voor het gemeentelijk groen beleid en beheer ter ondersteuning van de wilde bij. “Want het gaat niet goed met de wilde bij’’. Ruim 70 % van de Nederlanders maakt zich daar ook zorgen over. Zo blijkt uit het deze week  gepubliceerde onderzoek van Natuur & Milieu. “De bijen worden bedreigd, terwijl zij juist heel belangrijk zijn voor ons eten. Er is vooral een tekort aan voedsel en nestelgelegenheid voor de bij. En daar kunnen we met zijn allen wat aan doen!” Dit weekend kunt u al meedoen met het landelijke bijentelweekend van Nederland Zoemt.

Geslaagde workshop verzorgd door bijendeskundige
Ter voorbereiding op het bijentelweekend van 21 en 22 april a.s. verzorgde bijendeskundige Gerard van der Klugt van IVN  de workshop Bijen herkennen en –tellen. De deelnemers waren erg enthousiast en gaan zeker het weekend meetellen. Al hoewel het nog niet eenvoudig is de verschillende soorten uit elkaar te houden. Gelukkig helpt het bijentelformulier daarbij  met een overzichtje van de meest voorkomende soorten en hoe u die herkent. Dit formulier kunt u downloaden van de website van Nederland Zoemt . Daar leest u ook meer over het bijentelweekend en hoe u daaraan mee kunt doen.

De eretitel ‘Zoeterwoude Zoemt’ontving de gemeente al eerder tijdens de start van de Campagne Nederland Zoemt eind vorig jaar. Het titelbord ‘Zoeterwoude Zoemt’ krijgt nu een ere plek aan het begin op de Ommedijkseweg. Vlakbij de nieuwe bijenrotonde aan de Burgemeester Smeetsweg. Zeven nieuwe bijenburchten zijn in het openbaar groen geplaatst verspreid over de gemeente.