Project

Bloemenparadijs Bijpoort Zoeterwoude

Help de wilde bijen en meer biodiversiteit in Zoeterwoude!

Entree Zoeterwoude en lange kerkepad Zoeterwoude Weipoort
Het gaat slecht met de wilde bijen

Er zijn steeds minder wilde bijen. Zoeterwoude is weids en groen, daar zijn we allemaal trots op. Toch zijn de wilde bijen ook in Zoeterwoude voor hun voortbestaan inmiddels voor een groot deel afhankelijk van voedsel en nestgelegenheden in particuliere tuinen en openbare ruimten.

Sluit je aan! stuur een e-mail naar bijpoortzoeterwoude@gmail.com vermeld je naam en telefoonnummer.
Wil je de folder ‘bijvriendelijke tuin’ inzien of de gids ‘Bijvriendelijk groen in Zoeterwoude’ aanvragen, klik dan hier

Meer biodiversiteit loont
Uit metingen is gebleken dat onder andere aangepast bermbeheer door de gemeente Zoeterwoude heeft geleid tot meer bijensoorten.

Bekijk het promotie filmpje over bijpoort Zoeterwoude in De Weipoort:

Er zijn al heel wat bij-vriendelijke plekken in Zoeterwoude.
Maar willen we de teruggang van wilde bijen stoppen, dan moet het echt meer worden. Op diverse plekken zijn nog volop mogelijkheden. Nu ziet het er op veel plekken nog zo uit:

Bloemenparadijs Bijpoort Zoeterwoude

Samen bereiken we meer
Diverse bewoners hebben al een prachtige tuin of erf met bij-vriendelijk groen. Hoe mooi zou het zijn als alle tuinen, erven, weilanden en oevers in Zoeterwoude samen een completer bijenlandschap gaan vormen? Het kan op veel plekken nog beter, door meer bloeiende inheemse bomen, struiken en planten  kunnen de wilde bijen zich weer gaan herstellen.

Stel je voor dat De weipoort en heel Zoeterwoude er straks zo uit ziet als nu al op diverse plekken te zien is!

Bloemenparadijs Bijpoort Zoeterwoude

Downloads

Bekijk ook de flyer bloemenparadijs bijpoort Zoeterwoude(PDF)

Jouw bijdrage aan herstel van wilde bijen in Zoeterwoude hoeft niet altijd veel inspanning te kosten. Zeker als iedereen iets doet helpt dat om Zoeterwoude een duurzame plek te laten zijn waar de natuur in evenwicht is, dus waar dieren, planten en mensen graag verblijven. Je bevordert de biodiversiteit en maakt je tuin of ander terrein ook nog eens klimaat-bestendiger.

Een veel gehoord argument van mensen die geen groene tuin willen, is dat ze er veel tijd aan kwijt zijn. Dat is een misverstand. Je hebt ook allerlei vaste planten, struiken en bomen die passen in op jouw plek en waar je weinig omkijken naar hebt. Het is juist goed voor de biodiversiteit als een tuin minder ‘netjes’ is, dat scheelt.

Doe mee met “Bijpoort-Weipoort”
Zoeterwoude bestaat grofweg uit een aantal wilde bijen-gebieden: Het dorp, Rijndijk, Industriegebied de grote polder, Westeinde, Zuidbuurt, Geerpolder, Gelderswoude en Weipoort.
In eerste instantie richten Zoeterwoude Bijpoort zich op het buitengebied van De Weipoort.

De Weipoort is een belangrijke verbindingszone voor wilde bijen tussen de Noord-Aa/Zoetermeer en het natuurgebied de Elfenbaan langs de N11. In De Weipoort zijn al prachtige tuinen met bloemen te zien, nu is het idee te kijken waar nog meer kansen liggen om de wilde bijen te helpen met bloemen en nestplaatsen.

Woon je in De Weipoort in Zoeterwoude of wil je meedoen om dit prachtige buitengebied nog bij-vriendelijker te maken?

Woon je in de gemeente Zoeterwoude en wil je  op de hoogte wilt worden gehouden van de ontwikkelingen en/of tips wilt ontvangen over bij-vriendelijker groen?

 

Stuur dan een e-mail naar bijpoortzoeterwoude@gmail.com vermeld je naam en telefoonnummer.
Alle beetjes verbetering zijn samen een groot verschil voor de wilde bijen en een gezonde leefomgeving.