Bijenweetjes

De warming-up van de koningin

Bijzonderheden: De allervroegste hommelkoninginnen komen al in februari uit hun winterslaap, op zoek naar nectar. Ondanks hun harige vachtje zijn hun spieren nog te koud om te vliegen. Gelukkig kunnen ze daar wat aan doen... Bekijk de video (2.21 min).

Hommels spelen graag met balletjes

Bijzonderheden: Ze doen nog niet mee aan het WK voetbal, maar hommels blijken graag met houten balletjes te spelen. Gewoon voor de lol! Dat blijkt uit een nieuw onderzoek - lees en bekijk de video:

Zo maakt een metselbij haar nestje!

Bijzonderheden: Blauwe metselbijen nestelen in holle stengels en gangetjes, en òòk graag in een bijenhotel. Een vrouwtje metselt nestkamertjes, brengt stuifmeel en legt eitjes. Wil je zien hoe dat gaat? Bekijk de video (2.29 minuut).

Nieuw in NL: de Braamtronkenbij

Bijzonderheden: Misschien heb je ze weleens gezien: tronkenbijen. Kleine bijtjes die ’s zomers voor een bijenhotel vliegen of die zenuwachtig met hun achterlijf trillend stuifmeel verzamelen op heelblaadjes of biggekruid. Nu is er een nieuwe soort gevonden: de braamtronkenbij. Welkom in Nederland!

Hoeveel bijen nestelen in de grond?

Bijzonderheden: Van de Nederlandse bijensoorten nestelt 70% in de grond. De meeste willen graag een zonnig en droog plekje zonder veel begroeiing. Dan is het lekker warm. Sommige bijen nestelen graag tussen tegels. Wil je deze bijen helpen? Maak dan een fijn open plekje voor ze! Of maak een bijenburcht.

‘Bloemetjes en bijtjes’ van waterplanten

Bijzonderheden: Bij landplanten zorgen insecten of de wind voor de bevruchting van de vrouwelijke bloemen. Maar hoe stellen waterplanten hun nageslacht eigenlijk veilig?

De favoriete planten van kieskeurige bijen

Bijzonderheden: Sommige bijen zijn kieskeurig: ze bezoeken alleen hun favoriete planten. Voor een bijenspotter is dat ideaal: plant die planten, en je krijgt weer nieuwe soorten te zien! In Arnhem weten ze daar alles van.

Een slakkenhuis met een tentje van gras

Bijzonderheden: De tweekleurige slakkenhuisbij maakt wel een heel bijzonder nest: ze legt haar eitjes in een slakkenhuis, dat ze daarna zorgvuldig verstopt in het gras. Kijk maar hoe ze dat doet (Engelse video 6 min.).

Bladsnijder@work: hoe gaat dat?

Bijzonderheden: Bladsnijders hebben hun naam niet voor niets: met hun sterke kaken kunnen ze stukjes blad knippen. Die nemen ze vervolgens mee om hun nestcellen mee te bekleden. Kijk hoe het gaat (video 3 minuten, Engels gesproken).

Over kalende oude mannetjes

Bijzonderheden: Bij metselbijen komen altijd éérst de mannetjes uit hun nestjes. Bij een bijenhotel zie je die soms wel een maand eerder dan de vrouwtjes. Tot de dames naar buiten komen, zoemen en ruziën de mannetjes voor het hotel. Hun haren slijten daardoor af, en die groeien niet meer aan. Tegen de tijd dat de vrouwtjes uit hun nest komen, zien ze er soms al oud en versleten uit.

Divider Bijenlandschap