Bijenweetjes

Honingbij-mannetjes zijn helemaal niet lui!

Bijzonderheden: Mannelijke honingbijen brengen het grootste deel van hun tijd inactief in de korf door, en worden daarom vaak als ‘lui’ beschouwd. Maar wat blijkt nu uit onderzoek: ze sparen gewoon hun krachten!

Zo ontsnappen hommels aan killer-wespen

Bijzonderheden: De aziatische hoornaar, een grote, invasieve wespensoort, jaagt vooral op bijen en hommels. Bijen kunnen een aanval bijna nooit navertellen, maar aardhommels kunnen verrassend goed uit de grip van de wesp ontsnappen. Lees bij de link hoe ze dat doen.

Wie zijn de bijen van de nacht?

Bijzonderheden: Motten (nachtvlinders) behoren niet tot de meest geliefde dieren in Nederland. In onze kledingkast kunnen ze namelijk een hoop schade aanrichten. Maar wist je dat ze ongemerkt veel voor de wereld betekenen?

De verborgen liefdes van maskerbijen

Bijzonderheden: Maskerbijen vervoeren stuifmeel door het in te slikken en te bewaren in hun krop, een holte in de keel. Daardoor is dat stuifmeel, en daarmee de voorkeur voor bloemen, heel lastig te onderzoeken. Maar nu is toch gelukt! Maskerbijen blijken best kieskeurig...

Heb je aardbijen gezien?

Bijzonderheden: Wilde bijen hebben iets met aarde. De meeste maken er hun holletje in. Metselbijen niet, die nestelen in holle stengels, zoals in een bijenhotel. Maar ze metselen hun nestjes dicht met aarde. En dat halen ze ergens vandaan... (Foto: Natuurvertelsels).

Hommels herkennen? Dat doe je zo…

Bijzonderheden: Hommelsoorten zijn nét iets makkelijker uit elkaar te houden dan andere wilde bijen: ze zijn vrij groot, en hebben allemaal hun eigen streepjescode. Kijk hoe je ze kunt herkennen.

Heb je wel eens IN een hommelnest gekeken?

Bijzonderheden: Hommelkoninginnen beginnen in het vroege voorjaar aan een nest. En wat er dan gebeurt? In deze video zie je de hele levenscyclus! (Engels gesproken, 9 min.)

De warming-up van de koningin

Bijzonderheden: De allervroegste hommelkoninginnen komen al in februari uit hun winterslaap, op zoek naar nectar. Ondanks hun harige vachtje zijn hun spieren nog te koud om te vliegen. Gelukkig kunnen ze daar wat aan doen... Bekijk de video (2.21 min).

Hommels spelen graag met balletjes

Bijzonderheden: Ze doen nog niet mee aan het WK voetbal, maar hommels blijken graag met houten balletjes te spelen. Gewoon voor de lol! Dat blijkt uit een nieuw onderzoek - lees en bekijk de video:

Zo maakt een metselbij haar nestje!

Bijzonderheden: Blauwe metselbijen nestelen in holle stengels en gangetjes, en òòk graag in een bijenhotel. Een vrouwtje metselt nestkamertjes, brengt stuifmeel en legt eitjes. Wil je zien hoe dat gaat? Bekijk de video (2.29 minuut).

Divider Bijenlandschap