Bijzonderheden: Maskerbijen vervoeren stuifmeel door het in te slikken en te bewaren in hun krop, een holte in de keel. Daardoor is dat stuifmeel, en daarmee de voorkeur voor bloemen, heel lastig te onderzoeken. Maar nu is toch gelukt! Maskerbijen blijken best kieskeurig...
Bijzonderheden: Wilde bijen hebben iets met aarde. De meeste maken er hun holletje in. Metselbijen niet, die nestelen in holle stengels, zoals in een bijenhotel. Maar ze metselen hun nestjes dicht met aarde. En dat halen ze ergens vandaan... (Foto: Natuurvertelsels).
Bijzonderheden: Hommelsoorten zijn nét iets makkelijker uit elkaar te houden dan andere wilde bijen: ze zijn vrij groot, en hebben allemaal hun eigen streepjescode. Kijk hoe je ze kunt herkennen.
Bijzonderheden: Hommelkoninginnen beginnen in het vroege voorjaar aan een nest. En wat er dan gebeurt? In deze video zie je de hele levenscyclus! (Engels gesproken, 9 min.)
Bijzonderheden: De allervroegste hommelkoninginnen komen al in februari uit hun winterslaap, op zoek naar nectar. Ondanks hun harige vachtje zijn hun spieren nog te koud om te vliegen. Gelukkig kunnen ze daar wat aan doen... Bekijk de video (2.21 min).
Bijzonderheden: Ze doen nog niet mee aan het WK voetbal, maar hommels blijken graag met houten balletjes te spelen. Gewoon voor de lol! Dat blijkt uit een nieuw onderzoek - lees en bekijk de video:
Bijzonderheden: Blauwe metselbijen nestelen in holle stengels en gangetjes, en òòk graag in een bijenhotel. Een vrouwtje metselt nestkamertjes, brengt stuifmeel en legt eitjes. Wil je zien hoe dat gaat? Bekijk de video (2.29 minuut).
Bijzonderheden: Misschien heb je ze weleens gezien: tronkenbijen. Kleine bijtjes die ’s zomers voor een bijenhotel vliegen of die zenuwachtig met hun achterlijf trillend stuifmeel verzamelen op heelblaadjes of biggekruid. Nu is er een nieuwe soort gevonden: de braamtronkenbij. Welkom in Nederland!
Bijzonderheden: Van de Nederlandse bijensoorten nestelt 70% in de grond. De meeste willen graag een zonnig en droog plekje zonder veel begroeiing. Dan is het lekker warm. Sommige bijen nestelen graag tussen tegels. Wil je deze bijen helpen? Maak dan een fijn open plekje voor ze! Of maak een bijenburcht.
Bijzonderheden: Bij landplanten zorgen insecten of de wind voor de bevruchting van de vrouwelijke bloemen. Maar hoe stellen waterplanten hun nageslacht eigenlijk veilig?