Bijenweetjes

Hoe honingbijen zieke planten opsporen

Bijzonderheden: We hadden al gehoord dat honingbijen het coronavirus kunnen ruiken. Maar ze kunnen nog veel meer! Nu wordt onderzocht hoe ze hun enorme reukvermogen kunnen inzetten om plantenziekten vroeg op te sporen. Als dat kan voorkomen dat er pesticiden gebruikt moeten worden, kunnen alle bijensoorten profiteren.

Waarom kegelbijen een punt aan hun lijf hebben

Bijzonderheden: Kegelbijen parasiteren op behangersbijen, die voor hun nageslacht een coconnetje van blaadjes of leem maken als nestje. Mevrouw kegelbij prikt daar met haar puntige achterlijf een gaatje in en legt er een eitje bij. Het larfje dat daar uitkomt, eet de behangersbij-larf op, en daarna ook de stuifmeelvoorraad. Zo hoeven kegelbijen zelf niet te nestelen, of stuifmeel te verzamelen.

Ook bijen presteren beter met cafeïne

Bijzonderheden: Enkele planten – waaronder koffieplanten – hebben cafeïne in hun nectar. Ze maken cafeïne aan als een beschermingsmechanisme. Cafeïne smaakt bitter en veel insecten blijven er dan ook liever verre van. Maar honingbijen niet. Die zijn juist verzot op cafeïne. Maar wat voor effect heeft cafeïne precies op de bijen?

Rotsbewoners op de Maasvlakte

Bijzonderheden: Zwaluwbijen zijn echte rotsbewoners: de vrouwtjes metselen hun nestjes op verticale delen van grote rotsen en stenen. Rotspartijen hebben we in Nederland niet veel, maar de zwaluwbij heeft er op de Maasvlakte iets op gevonden. Bekijk hier een prachtig filmpje!

Klokjesdikpoten slapen gezellig samen!

Bijzonderheden: Een heel aantal bijensoorten zoeken aan het eind van de dag een fijne bloem op om in te slapen. Soms doen ze dat gezellig samen, zoals deze klokjesdikpoten. Bij de link véél meer slapende bijen. Foto: Anneke Hagenouw.

Bijen ruiken het coronavirus

Bijzonderheden: Honingbijen kunnen vluchtige stoffen detecteren met een gevoeligheid van een deel per biljoen. Zo vinden ze een bloem enkele kilometers verderop. Ze kunnen in een paar minuten leren ook andere geuren te detecteren. Bijvoorbeeld die van het coronavirus.

Hommels zijn dol op dovenetels

Bijzonderheden: De meeste bijen hebben wel een voorkeur voor de lekkerste en meest voedzame bloemen. Zo zijn hommels dol op dovenetels, die in het voorjaar in bloei staan. Ook bij jou in de tuin? Kijk bij de link voor meer hommelplanten (even scrollen).

Een honingbij heeft evenveel haren als een eekhoorn

Bijzonderheden: Een honingbij heeft evenveel haren als een eekhoorn. Amerikaanse onderzoekers telden er 3 miljoen op beide diersoorten. Een bescheiden aantal vergeleken met vlinders: die hebben er 10 miljard! De bijen gebruiken haren om hun lijf schoon te houden, en om warm te blijven. Bij de link lees je er meer over (in het engels).

Geparasiteerde zombiebijen

Bijzonderheden: Zie je vroeg in het voorjaar hele slome bijen, dan zijn die vaak geparasiteerd door een ander insect: een waaiertje. Op de foto zie je twee waaiervrouwtjes die zich in het achterlijf van een grijze zandbij genesteld hebben (foto: Tom Kruize)

Bevriezen hommels niet in de winter?

Bijzonderheden: Voor veel mensen is het heerlijk als het eens goed vriest, met sneeuw en ijs. Voor hommels kunnen deze temperaturen echter minder aangenaam zijn. Gelukkig hebben ze hiervoor een slim trucje ontwikkeld.

Divider Bijenlandschap