Hoofdinhoud

Bijvriendelijk en gifvrij plantgoed en zaad

Het beste en goedkoopste is om inheemse en streekeigen bomen, struiken, planten en zaden met je buren te ruilen of weg te geven en in je eigen omgeving weer aan te planten. Wil je toch planten kopen, dan is het niet verantwoord om zomaar in het tuincentrum of bij een kweker je tuinplanten te kopen.  

 

Wil je wat doen voor onze leefomgeving en insecten, koop dan biologische planten, bollen of zaad.

Keurmerken in Vogelvlucht

Er zijn in Nederland eigenlijk maar 4 keurmerken voor tuinplanten relevant: EU-biologisch, EKO, Demeter en Planet Proof. De eerste 3 keurmerken zijn biologisch, de laatste is een stimuleringskeurmerk, gericht op duurzame kweek, met zo min mogelijk chemie (‘on the way to planet proof’). 

 

Als je planten in bloemenwinkel, tuincentrum of bouwmarkt koopt kun je eenvoudig zelf zien of ze gecertificeerd biologisch (vrij van gif en natuurlijk gekweekt) zijn.  Dan staat het Europese keurmerk voor ‘EU-biologisch’, ‘EKO’ of Demeter erop. 

 

Keurmerk ‘Planetproof’ planten of ‘Groenkleur’: Duurzamer, maar niet biologisch. 
Het is voor kwekers die minder of geen gebruik maken van chemie en het milieu bewust minder belasten best lastig om in afzienbare tijd het label biologisch te krijgen. Zo mogen zij minimaal 10 jaar lang geen gif gebruikt hebben en mogen zij ook geen turf gebruiken. Daar wordt steeds meer aan gewerkt, maar zo lijkt het of er geen ontwikkelingen zijn, terwijl dat niet het geval is. 
 

Foto: BNN VARA

Insect- en vogelvriendelijke zuivel

Bloemrijke weiden zijn van groot belang voor bijen, andere insecten en weidevogels. Omdat er in Nederland veel weiland is, ligt hier een enorme kans om meer bloemen voor bijen te laten groeien. Lees er meer over op de website van de Vogelbescherming.

 

Er zijn al steeds meer biologische zuivelproducten verkrijgbaar. Je maakt er een enorm verschil mee. Koop je melk, yoghurt en kaas bij de biologische kaasboer. Weet je niet waar je bij jou in de buurt terecht kunt? Kijk op zuivelwijzer.

 

 

Snijbloemen

Bij de productie van snijbloemen voor boeketten worden nog altijd giftige stoffen gebruikt, die funest zijn voor insecten. Er zijn bloemen die biologische gekweekt worden, of op een andere manier duurzamer geteeld zijn, bv met On the Way to Planet Proof-keurmerk. Een overzicht van verkoopadressen vind je op de website Bloemetje op tafel.

 

 

Kleding

Informatie over de duurzaamheid van kleding van grote merken vind je bij Good on you.