Vier nieuwe partners voor Groene Cirkel Bijenlandschap
Dat gebeurde tijdens de goedbijzochte jaarbijeenkomst. Er werken 61 partners mee aan een bijvriendelijk landschap in de regio. In lezingen stonden zweefvliegen en de nieuwe wijkbijencampagne centraal.
Bijen kunnen longkanker ruiken
Onderzoekers hebben onlangs nóg een speciale eigenschap bij honingbijen ontdekt: een enorm goed reukvermogen. Zo goed zelfs, dat ze mogelijk kunnen helpen bij de vroege opsporing van longkanker bij mensen.
Is jouw tuin een streektuin?
Hou jij van bijen, vlinders, wilde bloemen - én tuinieren? En wil je meehelpen aan meer biodiversiteit in Nederland? Dan is een nieuw initiatief mogelijk iets voor jou: Streektuinen.nl!
Wijkbij van de maand: de gewone maskerbij
Maskerbijtjes zijn zwart en bijna kaal. Ze hebben een prachtig wit maskertje op het gezicht, en gele vlekjes op hun poten. Goed kijken, want ze zijn heel klein!
De zandhommel: de panda van de Nederlandse delta
Rekening houden met de bloei van de belangrijkste voedselplanten blijkt echt te werken om deze 'panda van de delta' te helpen. Dat blijkt uit de waarnemingen van hommelliefhebber Gert Huijzers.
Wandel langs het BuurtBijenLint in Zoetermeer!
Het BuurtBijenLint is een wandeling van ongeveer 4,8 kilometer tussen boomgaard De Hof van Seghwaert en Buurttuin De Zoete Aarde in Zoetermeer Langs groene plekjes, parken en waterwegen, maar vooral langs heel veel bijenhotels!
Dramatisch jaar voor vlinders: nog nooit zo weinig gezien bij tuintelling
Nooit eerder zagen natuurliefhebbers zo weinig vlinders als bij de tuinvlindertelling van dit jaar. Deelnemers zagen er gemiddeld slechts vijf, tegen acht vorig jaar en zelfs zestien in de beginjaren van de telling, tot 2015.
Meer kruidenrijk grasland: kansen voor het veenweidegebied
Meer extensief beheerd kruidenrijk grasland: dat kan een sleutel zijn voor herstel van biodiversiteit in het veenweidegebied. Er liggen kansen om het areaal aan kruidenrijk grasland te vergroten.
Inspiratie: Arnhem maakt ruimte voor de wilde bij
Om wilde bijen te helpen werkt Arnhem, samen met lokale groene organisaties, aan verbetering van de leefomgeving van de wilde bij. Daarnaast wil de gemeente het aantal kasten met honingbijen in de stad verminderen.
Heb je al een pluimvoetbij gezien?
Pluimvoetbijen kun je vinden op zanderige plekken, en op de bloemen van samengesteldbloemige planten, zoals als biggekruid en distels. Ze zijn heel makkelijk te herkennen...
Verbindend groen voor het Rotterdamse Bospolderplein, met bewoners in de hoofdrol
Voorjaar 2024 zijn maar liefst 286 m2 bakstenen vervangen door een border met klimaatbestendige vaste planten. Naast duurzame vergroening is ‘community building’ een belangrijke pijler van dit project.
Wijkbij van de maand: de lathyrusbij
De lathyrusbij is dol op... lathyrus. Zowel de éénjarige 'reukerwten' als de meerjarige lathyrussoorten zijn favoriet. Je weet dus precies waar je hem kunt vinden!