Hoofdinhoud

BIjen bestuiven samen met andere insecten zo'n 75% van onze bloemen, groenten en fruit. Maar het gaat niet goed met ze. In onze drukke en stenige omgeving hebben ze steeds minder bloemen en nestplekken. En dat is slecht nieuws. Zonder bij is er geen aardbei, appel, boon of pompoen. Maar daar kunnen wij samen iets aan doen! 

 

 

Hoe helpen we samen de wilde bijen?

Elke wijk in Zuid-Holland heeft, sinds 20 mei wereldbijendag, een eigen wijkbij om te helpen. Ontdek jouw wijkbij op de kaart van Zuid-Holland. Door samen voor deze wilde bij te zorgen, maken wij een bijenlandschap met voldoende voedsel én nestplekken. Dit kan al met een paar bloeiende planten, die onze natuurheld lekker vindt. Bijvoorbeeld  op jouw terrein of balkon, in de tuin of straat. Zo maken we samen een fijne buurt voor onze wijkbij. Maar let op! Koop planten die gifvrij zijn gekweekt. Anders gaan de bijen dood. Kijk hier voor verkooppunten van gifvrije zaden en planten. Of vraag ernaar in het tuincentrum of bij de kweker.

 

 

Bijen zijn niet eng

Maar zijn die bijen dan niet eng, vraag je je misschien wel af? Het antwoord is nee. Wilde bijen zijn niet agressief en zullen vrijwel nooit uit zichzelf steken.

Dus wees niet bang! Jouw wijkbij wacht erop om door jou geholpen te worden. En natuurlijk mag je er meer helpen! 

 

Klik snel op de kaart en ontdek jouw wijkbij!

Bekijk de 15 wijkbijen: onze natuurhelden!

Download de toolkit met mooie posters, foto's en tekst.