Hoofdinhoud

De grote wolbij is een breed gebouwde bij, 10 tot 16 mm groot, opvallend zwart-geel gekleurd. Hij lijkt wat op een wesp, maar is veel breder van vorm, met dikke poten. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes, en hebben doorns aan de punt van het achterlijf en lange witte haartjes aan de voorpoten. Ze kunnen snel vliegen, maar ook  als een helikopter stil kan staan in de lucht.

 

De Grote Wolbij is te zien tussen mei en begin september.

 

Is de grote wolbij jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of plant deze planten: ezelsoor (wollige andoorn), betonie, bosandoorn, bloeiende tuinkruiden, zoals salie, rolklaver of dovenetels.
  • Zorg voor harige planten voor nestmateriaal: ezelsoor (wollige andoorn), prikneus, muizenoor of zwarte toorts.
  • Hang een bijenhotel op met boorgaten van 10-12mm diameter. Bij slecht weer schuilen grote wolbijen hier soms in en heel af en toe maken ze er een nest in. Maar meestal doen ze dat waar je het niet verwacht, zoals in een lege plantenpot of in een gemetselde muur.

Plantpakket

Om het makkelijk te maken hebben we voor elke wijkbij een plantpakket samengesteld. 

Je kunt het pakket voor de grote wolbij hier bestellen.

Hoe nestelt de grote wolbij?

De grote wolbij bouwt haar nest in holtes en op allerlei plekken, zoals een bloempot, een spleet in de muur of een groot sleutelgat. Elke nestkamer bekleedt ze met een zacht laagje van wollige plantenharen. Die knipt ze met haar kaken van planten. Ze maakt er een bolletje van dat ze tussen haar kaken klemt om mee te nemen naar het nest. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarop legt het vrouwtje een eitje. Daarna maakt ze de kamer dicht. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.

 

Ook leuk om te weten

  • De vrouwtjes verzamelen stuifmeel voor de larven tussen de lange haren aan hun buik.
  • Mannetjes hebben een eigen territorium dat ze verdedigen tegen indringers. Vrouwtjes wolbijen zijn er welkom, maar andere insecten die in de buurt komen worden weggejaagd of aangevallen. Soms bijten ze er een vleugel af!
  • De grote wolbij is in Nederland een echte stadsbij. Daar buiten zien we hem maar weinig.
  • De volwassen bijen leven zo’n 80 dagen. Daarvoor zaten ze bijna 10 maanden in het nest, als eitje, larf of pop.
Wilde bijensoort, grote wolbij, verzamelt haartjes van een blad, om haar nest mee te bedekken. Foto: P van Breugel
Wilde bijensoort, grote wolbij, drinkt necatr uit een paars bloemetje. Foto: Pieter Haringsma

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *