Rosse metselbij
Hoe ziet de rosse metselbij eruit?
Rosse metselbijen zijn een pluizige, rossig behaarde bijen van 8 tot 12 mm groot, die een beetje lijken op een kleine, slanker hommeltje. Mannetjes hebben een witte ‘snor‘ en hele lange antennes. Vrouwtjes hebben twee hoorntjes op hun gezicht, tussen lange haren. De rosse metselbij is één van de eerste bijen die je in het vroege voorjaar kunt zien. Dat kan helpen bij de herkenning. De mannetjes vliegen vaak rond bij bijenhotels. De haren verbleken snel in de zon. Na een paar weken zijn ze veel minder felgekleurd en worden ze een beetje kaal. Dan is goed te zien dat het “huidje” onder de haren blauwzwart glanst.
De rosse metselbij is te zien van maart tot en met begin juni.
Is de rosse metselbij jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:
- Zaai of poot deze planten: allerlei vroeg bloeiende bloemen en struiken. In tuinen zie je rosse mestselbijen veel op fruitbomen, rozemarijn en ossentong, wilg en paardenbloemen.
- Zorg voor open plekjes op de grond met vochtige klei of leem als nestmateriaal.
- Hang een bijenhotel op met boorgaten van 6 tot 10mm diameter.
Hoe nestelt de rosse metselbij?
De rosse metselbij nestelt in dood hout, holle stengels en ook in bijenhotels. Het vrouwtje maakt nestkamers met klei en leem. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarna legt ze een eitje en ze maakt de kamer dicht. De buitenste nestkamer wordt afgesloten met een hard kleilaagje. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.
Ook leuk om te weten
- De vrouwtjes verzamelen stuifmeel tussen de lange haren aan de buik. Ze gaan op een bloem zitten en wrijven het stuifmeel met de poten tussen de haren op de buik te wrijven. Zo nemen ze het mee naar het nest als voedsel voor de larven.
- Voor het nest is best veel klei nodig, die verzameld wordt op vochtige plekken. De vrouwtjesbij komt daarvoor telkens op dezelfde plek terug.
- Het vrouwtje bepaalt zelf of er uit haar eitje een mannetjesbij of vrouwtjesbij komt. Bevruchte eitjes leveren vrouwtjes op, onbevruchte eitjes mannetjes.
- In de nestgangen worden de mannetjeslarven meer naar de uitgang toe gelegd, vrouwtjes zitten verder in de nestgang verstopt. Dit is omdat de vrouwtjes kostbaarder zijn omdat zij de nesten maken, stuifmeel verzamelen èn de eitjes leggen. Als de voorste nestcellen worden aangevallen door een vogel of parasiet, gaan er alleen mannetjes verloren. Daarvan zijn er minder nodig.
- De rosse metselbij kan goed fruitbomen bestuiven en wordt tegenwoordig veel gekweekt om in te zetten in de fruitteelt.
- De grootste rosse metselbijen zijn soms twee keer zo groot als de kleinste! Dit hangt er vanaf hoeveel stuifmeel ze als larve in het nest te eten hadden.
- De rosse metselbij wordt belaagd door een insect dat het voorzien heeft op de nestjes: de muurrouwzwever. Deze vlieg schiet van een afstandje haar eitjes in de nesten van metselbijen. De vliegenlarven eten de stuifmeelvoorraad van de bijenlarve op.
- Rosse metselbijen hebben soms last van mijten, die vooral in bijenhotels zitten, omdat daar veel bijen bij elkaar nestelen. Sommige bijtjes zitten zo vol met mijten dat ze bijna niet meer op kunnen stijgen!
Aan de slag
Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.