Hoofdinhoud

Roodgatjes zijn 9 tot 11 mm groot, met een glimmend zwart achterlijf en oranje gekleurde achterpoten. Ze hebben een rode haren op de achterlijfspunt, een rood gatje dus. Verder hebben de vrouwtjes hebben feloranje haren op hun borststuk en een licht behaarde kop. De mannetjes zijn onopvallend bruin behaard maar hebben ook een rood gatje.

 

Deze bijen zijn  te zien van maart tot begin juni.

Is het roodgatje jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of poot deze planten: allerlei vroeg bloeiende bloemen (zoals paardenbloem, pinksterbloem en boterbloem) en struiken. Fruitboompjes en bloeiende struiken zoals sleedoorn, meidoorn of wilg zijn erg geliefd.  
  • Laat paardenbloemen en madeliefjes in je gazon staan.
  • Zorg voor zonnige open plekjes op de grond waar het nest gegraven kan worden.

Hoe nestelt het roodgatje?

Het roodgatje nestelt in de grond. Het vrouwtje graaft de nestgangen zelf op zonnige plekjes. Aan het einde van de nestgang maakt ze nestkamers. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarop legt het vrouwtje een eitje. Daarna maakt ze de kamer dicht met grond. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.


Ook leuk om te weten

  • De vrouwtjes verzamelen stuifmeel tussen de lange haren aan hun achterpoten. Ze gaan op een bloem zitten en wrijven het stuifmeel met alle poten tussen de haren aan de achterpoten te wrijven. Vervolgens neemt ze het stuifmeel mee naar het nest als voedsel voor de larven.
  • Mannetjes van het roodgatje hebben een eigen territorium dat ze markeren met geurstoffen, vaak aan de randen van struiken. Daarlangs vliegen ze heel de dag heen en weer. Zo vinden man en vrouw elkaar om te paren. Soms vliegen tientallen mannetjes rond dezelfde plek.
  • Vooral bij de mannetjes zijn de grootste exemplaren zijn soms twee keer zo groot als de kleinste! Dit hangt er vanaf hoeveel stuifmeel ze als larve in het nest te eten hadden.
  • Het roodgatje heeft een koekoeksbij: de gewone dubbeltand. Zoals de naam al zegt, legt deze bij haar eitjes in het nest van het roodgatje, zodat de larven daar al het stuifmeel kunnen opeten. De gewone dubbeltand is een wespbij, een kale bij met een rood, geel en zwart achterlijf die op een wesp lijkt.
  • Het roodgatje kan bij gevaar “voor dood spelen” door zich te laten vallen en stil te blijven liggen.
Wilde bijensoort, het roodgatje, zit op een katjesachtige bloem. Foto: P. van Breugel
Wilde bijensoort, het roodgatje, zit op een groen blad. Foto: P. van Breugel

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *