Hoofdinhoud

Tuinhommels zijn pluizige, grote bijen, 17 tot 22 mm lang. Ze hebben twee gele strepen op het borststuk en één op het achterlijf, en een wit kontje. Ze hebben een hele lange tong en ook een langwerpige kop. Hiermee kunnen ze goed bij nectar die diep in bloemen zit. In het vroege voorjaar kun je de koninginnen zien, die erg groot zijn. Een paar weken vliegen de eerste vrouwtjes rond, de werksters. Zij lijken op de koningin maar zijn een stuk kleiner. Vanaf mei verschijnen de mannetjes, die slanker en langgerekter zijn. 

 

Tuinhommels zijn te zien van maart tot en met begin september.

 

Is de tuinhommel jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of poot deze planten: klavers, dovenetels, smeerwortel, vingerhoedskruid, gele lis, kamperfoelie.
  • Je kunt een speciaal hommelnestkastje kopen of bouwen om te proberen de tuinhommel te verleiden om haar nest erin te bouwen. Let op, de slagingskans is niet zo groot. Meestal nestelt ze in of net op de grond op een droge, goed geïsoleerde plek.

Plantpakket

Om het makkelijk te maken hebben we voor elke wijkbij een plantpakket samengesteld. 

Je kunt het pakket voor de tuinhommel hier bestellen.

Hoe nestelt de tuinhommel?

De tuinhommel maakt nesten onder of op de grond. Hierin leven enkele tientallen werksters en de koningin, die de eitjes legt. In het voorjaar begint de koningin in haar eentje aan de opbouw van het nest, en ze legt de eerste eitjes. Daaruit komen de werksters. Als die actief zijn, komt de koningin het nest niet meer uit. De werksters voeden en verzorgen de koningin en de larven. Als het nest groot en sterk genoeg is, krijgen de larven meer voedsel en worden het nieuwe koninginnen en mannetjes. Die vliegen uit en paren, waarna de jonge koninginnen een plekje gaan zoeken om te overwinteren. Zo begint in het volgende jaar de cyclus opnieuw.

 

 

Ook leuk om te weten

  • De tuinhommel lijkt op andere hommels met gele strepen en een wit kontje, zoals de aardhommel. 
  • De vrouwtjes verzamelen stuifmeel aan de achterpoten. Ze gaan op een bloem zitten en wrijven het stuifmeel met alle poten naar de achterpoten. Ze mengen het met nectar en maken er een mooi bolletje van, dat ze aan de achterpoot plakken. Zo nemen ze het mee naar het nest als voedsel voor de larven.
  • De tuinhommel komt nu ook in Nieuw-Zeeland voor, omdat ze daarheen is meegenomen door mensen om rode klaver te bestuiven.
  • Hommelwerksters zijn harde werkers. Ze vliegen de hele dag rond op zoek naar voedsel voor de larven. Hierdoor raken ze snel vermoeid en leven ze maar een paar weken. De koningin leeft ongeveer een jaar.

 

Wilde bijensoort, tuinhommel, drinkt nectar uit een gele bloem en heeft stuifmeel verzamelt aan haar achterpoten. Foto: Pieter Haringsma
Wilde bijensoort, tuinhommel, drinkt nectar uit een paarse bloem. Foto: Pieter Haringsma

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *