Hoofdinhoud

De grote klokjesbij is een slank, langwerpig bijtje van 8 tot 10 mm groot, met lichte haarbandjes op het achterlijf. Mannetjes hebben groene ogen, geelbruine haartjes en een gekromd achterlijf. Vrouwtjes hebben donkergrijze ogen, witte beharing bovenop en lange witte haren aan de buik. Deze bijen zijn ook goed te herkennen aan hun voorkeur voor klokjesbloemen. 

 

De grote klokjesbij is te zien van mei tot en met augustus.

Is de grote klokjesbij jouw wijkbij? 
Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of poot deze planten: klokjes (Campanula) zoals akkerklokje, rapunzelklokje of prachtklokje. 
    De mannetjes bezoeken daarnaast ook kaasjeskruid en tuingeraniums.
  • Zorg voor open plekjes op de grond met zand en kiezeltjes als nestmateriaal.
  • Hang een bijenhotel op met boorgaten van 4-5mm diameter. Daar maken ze graag een nestje in.

 

Hoe nestelt de grote klokjesbij?

De grote klokjesbij nestelt in dood hout, holle stengels en ook in bijenhotels. De vrouwwtjesbij maakt er nestkamers in met zand en speeksel. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarop legt het vrouwtje een eitje. Daarna maakt ze de kamer dicht. De buitenste nestkamer sluit ze af met kleine kiezeltjes en speeksel. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.

 

Ook leuk om te weten

  • Het vrouwtje verzamelt stuifmeel tussen de lange haren aan haar buik. Met vier of zelfs alle zes de pootjes tegelijk veegt ze het stuifmeel van de bloem naar haar buik. Vaak houdt ze zich dan met haar kaken vast aan de bloem.
  • Voor één larve is het stuifmeel van wel 60 klokjesbloemen nodig.
  • Grote klokjesbijen passen in smalle stengels van maar een paar millimeter dik. Daarin maken ze hun nest. Zo groot zijn ze dus helemaal niet.
  • Mannetjes slapen in bloemen van klokjes of kaasjeskruid. Soms bijten ze zich met hun kaken vast en blijven zo  aan de plant. ‘s morgens vroeg en ‘s avonds kun je ze daar vinden.
  • Vroeger kwamen grote klokjesbijen alleen in Oost-Nederland voor. Door de aanplant van klokjes en het plaatsen van bijenhotels zitten ze nu verspreid door het hele land.
Wilde bijensoort, grote klokjesbij, vliegt met zijn buikschuier vol stuifmeel naar zijn nestplek in een stuk hout. Foto: P. van Breugel
Wilde bijensoort, grote klokjesbij, zit op een stamper van een paarse klokjesbloem. Foto: Menno Reemer

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *