Gewone sachembij
Hoe ziet de gewone sachembij erbij?
Deze bijen zijn pluizig en compact en 14 tot16 mm groot. Ze lijken een beetje op kleine hommeltjes. Ze zijn bruin of zwart behaard en hebben een lange tong. Mannetjes hebben een gele tekening op de kop. Als ze stil zitten, kun je zien dat er lange haren aan de middelste poten zitten. Vrouwtjes hebben haren aan de achterpoten, om stuifmeel mee te verzamelen. Gewone sachembijen zijn snelle vliegers, die ook als een helikopter stil kunnen staan in de lucht. Daardoor zijn sachembijen makkelijk te onderscheiden van hommels: die kunnen dat niet.
Gewone sachembijen zijn te zien van maart tot en met begin juni.
Is de gewone sachembij jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:
- Zaai of poot deze planten: smeerwortel, gevlekt longkruid, hondsdraf, dovenetels en Ribes. Deze bijen houden van allerlei vroeg bloeiende planten.
- Zorg voor zonnige en droge open plekjes op de grond, liefst van leemgrond, waar ze nesten kunnen graven.
Plantpakket
Om het makkelijk te maken hebben we voor elke wijkbij een plantpakket samengesteld.
Hoe nestelt de gewone sachembij?
Ze nestelen in de grond, meestal in leemhoudende bodem. Het vrouwtje graaft de nestgangen zelf, op droge plekken. In zijgangen van de gang komen de nestkamers. In elke kamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarop legt het vrouwtje een eitje. Daarna maakt ze de kamer dicht. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.
Ook leuk om te weten
- De vrouwtjes verzamelen stuifmeel tussen de lange haren aan de achterpoten. Ze gaan op een bloem zitten en wrijven het stuifmeel met de vier voorste poten tussen de haren aan de achterpoten. Zo neemt ze het stuifmeel mee naar het nest.
- Deze bijen nestelen vaak met tientallen of honderden bij elkaar, al maken ze ieder voor zich een nest. Een geschikte nestplek wordt soms jarenlang lang gebruikt door elk jaar een nieuwe generatie van sachembijen.
- Sachembijen danken hun naam aan de lange haren aan de poten van de mannetjes. ‘Sachem’ is een benaming voor een indianenopperhoofd dat kleding met lange franjes eraan draagt.
- De vrouwtjes laten twee verschillende geuren achter op bloemen om ze later nog te kunnen herkennen. De ene geur is voor bloemen die vaak worden bezocht, de andere is voor bloemen waar ze maar een paar keer per dag terugkomt om te kijken of er alweer nieuwe nectar beschikbaar is.
- De gewone sachembij heeft een koekoeksbij: de bruine rouwbij. Zoals de naam al zegt, legt deze bij haar eitjes in het nest van de gewone sachembij, zodat de larven daar al het stuifmeel kunnen opeten. Er is ook een kever die opgroeit in de nesten van de gewone sachembij: de sachembijenoliekever.
Aan de slag
Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.