Hoofdinhoud

Steenhommels zijn pluizige, grote bijen, 12 tot 22 mm groot, met glimmend zwart haar en een rood behaard kontje. In het vroege voorjaar kun je de koninginnen zien, die erg groot zijn. Een paar weken later zie je de eerste vrouwtjes, de werksters. Zij lijken op de koningin maar zijn een stuk kleiner. Vanaf mei verschijnen de mannetjes, die slanker zijn en gele haren hebben op het borststuk en de kop. 

 

De steenhommel is te zien van maart tot en met begin september.

Is de steenhommel jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of poot deze planten: witte klaver, knoopkruid, bieslook, distels, braam, fruitboompjes en allerlei biologische tuinplanten met veel bloemen, zoals tuinkruiden. Laat paardenbloemen in je gazon staan.
  • Je kunt een speciaal hommelnestkastje kopen of bouwen om te proberen de steenhommel te verleiden om haar nest erin te bouwen. Let op, de slagingskans is niet zo groot. Meestal nestelt ze in of net op de grond op een droge, goed geïsoleerde plek.

Hoe nestelt de steenhommel?

De steenhommel maakt nesten in holle ruimtes zoals muizenholen of vogelhuisjes. Hierin leven tientallen tot honderden werksters en de koningin, die de eitjes legt. In het vroege voorjaar kun je de koninginnen zien, die erg groot zijn. Een paar weken vliegen de eerste vrouwtjes rond, de werksters. Zij lijken op de koningin maar zijn een stuk kleiner. Als het nest groot en sterk genoeg is, krijgen de larven meer voedsel en worden het nieuwe koninginnen en mannetjes. Die vliegen uit en paren, waarna de jonge koninginnen een plekje gaan zoeken om te overwinteren. Zo begint in het volgende jaar de cyclus opnieuw.

 

Ook leuk om te weten

  • Steenhommelmannetjes kunnen wel lijken op die van de weidehommel. Wil je de Nederlandse hommels van elkaar leren onderscheiden? Kijk dan eens in de Basisgids Hommels. 
  • De vrouwtjes verzamelen stuifmeel aan de achterpoten. Ze gaan op een bloem zitten en wrijven het stuifmeel met alle poten naar de achterpoten. Ze mengen het met nectar en maken er een mooi bolletje van, dat ze aan de achterpoot plakken. Zo nemen ze het mee naar het nest als voedsel voor de larven.
  • Steenhommels zijn krachtige vliegers, die ook voorkomen in winderige landschappen, zoals polders. Zelfs op dagen met harde wind vliegen ze door het open landschap.
  • Hommelwerksters zijn harde werkers. Ze vliegen de hele dag rond op zoek naar voedsel voor de larven. Hierdoor raken ze snel vermoeid en leven ze maar enkele weken. De koningin leeft ongeveer een jaar.

 

Wilde bijensoort, steenhommel, drinkt nectar uit een gele paardenbloem. Foto: Menno Reemer
Wilde bijensoort, steenhommel, drinkt nectar uit een paarse bloem. Foto: Pieter Haringsma

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *