Hoofdinhoud

De gewone maskerbijen zijn kleine, slanke, zwarte bijtjes van 4,5 tot 7 mm groot, die wel wat aan mieren doen denken. Ze hebben gele gezichtstekening (‘masker’). Mannetjes hebben een bijna geheel geel gezicht, met een patroon van zwarte randen. Vrouwtjes hebben alleen twee gele vlekjes naast de ogen. Deze bijen hebben een glimmend zwart lijfje en nauwelijks haren.. De pootjes zijn ook zwart, met wat gele vlekken.

 

Gewone maskerbijen zijn te zien van half mei tot en met begin september.

Is de gewone maskerbij jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of poot deze planten: braam, en planten met (veel) kleine bloemetjes zoals gewone berenklauw, wilde peen, klokjes, vetkruid.  
  • Hang een bijenhotel op met heel kleine boorgaatjes van 1,5 tot 2,5 mm diameter. Daar nestelen ze graag in.
  • Laat wat oude stengels staan in de tuin van struiken met holle stengels, maar ook van planten die al uitgebloeid zijn. 
    Hier kunnen gewone maskerbijen ook een nestje in bouwen.

Hoe nestelt de gewone maskerbij?

Ze nestelen in dood hout, holle stengels en ook in bijenhotels. In de binnenkant van het nest legt de vrouwtjesbij nestkamers aan, elk voor één jonge bij. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarna legt ze een eitje en ze maakt de kamer dicht met een vliesje van speeksel. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.

 

Ook leuk om te weten

  • De meeste bijen verzamelen het stuifmeel voor de larven tussen lange haren aan hun buik of poten. Bij maskerbijen gaat dit anders: zij hebben een krop, een speciaal zakje in hun lijfje, waarin stuifmeel en nectar bewaard wordt. Daarin wordt het meegenomen naar het nest.
  • Doordat de gewone maskerbij zo klein en slank is, passen de bijtjes in heel dunne stengels, van een paar millimeters breed. Daarin bouwen ze een nest en ze schuilen er in, ’s nachts of bij slecht weer.
  • In grotere gangen slapen soms meerdere mannetjes bij elkaar. Ze liggen op hun zij, rug of buik tegen elkaar aan en komen naar buiten zodra de zon gaat schijnen.
  • Maskerbijtjes ruiken naar citroen. Wetenschappers denken dat de mannetjes die geur produceren om vrouwtjes te lokken om mee te paren.
  • Maskerbijen doen aan bellenblazen: soms zitten ze stil op een plant en laten een druppel nectar aan hun kaken en tong bungelen. Waarom ze dat doen, dat is een raadsel.
  • Mannetjes rusten vaak op bloemen en verstoppen zich er in tijdens een regenbui.
Wilde bijensoort, gewone maskerbij zit op een geel bloemblad. Foto: Mannetje gewone maskerbij, Menno Reemer
Wilde bijensoort, gewone maskerbij, zit op een boomstam. Zijn vleugel licht mooi op in de zon. Foto: Mannetje gewone maskerbij, Menno Reemer

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *