Hoofdinhoud

Weidehommels zijn pluizige, grote bijen, maar voor een hommelsoort relatief klein, namelijk 9 tot 17 mm groot. Ze zijn zwart met gele strepen en een oranjerood kontje. In het vroege voorjaar kun je de koninginnen zien, die groter zijn dan de werksters. Een paar weken later worden de eerste werksters actief. Zij lijken op de koningin maar zijn een stuk kleiner. Vanaf mei verschijnen de mannetjes, die gele haarbandjes hebben en een geelbehaarde kop. De weidehommel is te zien van maart tot en met begin augustus.

Is de weidehommel jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of poot deze planten: Tuingeraniums (ooievaarsbekken) en ook allerlei andere (biologische) planten met veel bloemen die langdurig bloeien, zoals witte klaver, paardenbloem, braam, knoopkruid, bieslook, distels.
  • Je kunt een speciaal hommelnestkastje kopen of bouwen om te proberen de weidehommel te verleiden om haar nest erin te bouwen. Let op, de slagingskans is niet zo groot. Meestal nestelt ze in of net op de grond op een droge, goed geïsoleerde plek.

 

Hoe nestelt de weidehommel?

De weidehommel maakt nesten in holle ruimtes zoals muizenholen en vogelhuisjes. Hierin leven tientallen werksters en de koningin, die de eitjes legt. Daaruit komen de werksters. Als die actief zijn, komt de koningin het nest niet meer uit. De werksters voeden en verzorgen de koningin en de larven. Als het nest groot en sterk genoeg is, krijgen de larven meer voedsel en worden het nieuwe koninginnen en mannetjes. Die vliegen uit en paren, waarna de jonge koninginnen een plekje gaan zoeken om te overwinteren. Zo begint in het volgende jaar de cyclus opnieuw.

 

 

Ook leuk om te weten

  • Het vrouwtje van de weidehommel heeft een uniek kleurpatroon: het oranjerode kontje in combinatie met een gele band op het borststuk. De mannetjes kunnen wel lijken op die van de steenhommel. Wil je de Nederlandse hommels van elkaar leren onderscheiden? Kijk dan eens in de Basisgids Hommels.
  • De vrouwtjes verzamelen stuifmeel aan de achterpoten. Ze gaan op een bloem zitten en wrijven het stuifmeel met alle poten naar de achterpoten. Ze mengen het met nectar en maken er een mooi bolletje van, dat ze aan de achterpoot plakken. Zo nemen ze het mee naar het nest als voedsel voor de larven.
  • De weidehommel heeft een relatief korte tong. Bij planten waar de nectar diep in de bloem verstopt zit, zoals smeerwortel, kan ze er niet bij. De werksters doen dan soms aan ‘nectardiefstal’ door hun tong naar binnen te steken in gaatjes die in de bloem geknipt zijn door andere hommels, meestal aardhommels.
  • Hommelwerksters zijn harde werkers. Ze vliegen de hele dag rond op zoek naar voedsel voor de larven. Hierdoor raken ze snel vermoeid en leven ze maar enkele weken. De koningin leeft ongeveer een jaar.
  • De weidehommel is een icoonsoort van de Provincie Zuid-Holland. Dit betekent dat de provincie zich inzet om deze soort te helpen. Help je ook mee, in je eigen tuin?
Wilde bijensoort, weidehommel, drinkt nectar via een gat aan de zijkant uit een paarse bloem en heeft stuifmeel verzamelt aan haar achterpoten. Foto: Pieter Haringsma
Wilde bijensoort, weidehommel, drinkt nectar uit een ondiepe paarse bloem, zodat ze erbij kan met haar korte tong. Foto: Pieter Haringsma

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *