Hoofdinhoud

De lathyrusbij is een redelijk grote bij van 10 tot 14 mm lang met opvallende brede geelbruine haarbandjes op het achterlijf. De mannetjes hebben lange, slanke voorpoten. De lathyrusbij heeft wel wat look-alikes, maar die hebben niet zulke mooie, duidelijke haarbandjes. Ze is nog het beste te herkennen doordat ze steeds op lathyrusbloemen zit, hoewel daar soms ook andere bijen op af komen.

 

De lathyrusbij is te zien van mei tot begin september.

Is de lathyrusbij jouw wijkbij?

Zo kun je deze natuurheld helpen:

  • Zaai of poot deze planten: vlinderbloemige planten, zoals siererwt (brede lathyrus), rolklavers of kattendoorn.
  • Zorg voor open plekjes met vochtige grond als nestmateriaal.
  • Hang een bijenhotel op met boorgaten van 7 tot 10mm diameter. Daar nestelt ze graag in.

Hoe nestelt de lathyrusbij?

Ze nestelt in holtes, bv. tussen metselwerk van muren en in bijenhotels. Daarin maakt de vrouwtjesbij nestkamers van klei en zand. Van binnen bekleedt ze die met hars. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarop legt het vrouwtje een eitje. Daarna maakt ze de kamer dicht. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.

 

Ook leuk om te weten

  • De vrouwtjes verzamelen stuifmeel tussen de lange haren aan hun buik. Vaak zitten ze op de bloem met hun achterlijf omhoog terwijl ze met hun pootjes het stuifmeel naar hun buik toe schuiven.
  • De vrouwtjes nemen klei mee tussen hun kaken, op weg naar het nest. Ze komen telkens klei halen op dezelfde plek. Daarnaast verzamelen ze hars van naaldbomen, om de nestkamers mee te bekleden.
  • Mannetjes vliegen de hele dag rondjes om hun favoriete planten, in de hoop een vrouwtje te vinden om mee te paren.
  • De lathyrusbij is de laatste jaren op steeds meer plekken te zien, waarschijnlijk omdat in steeds meer tuinen de brede lathyrus staat en er meer bijenhotels hangen.
Wilde bijensoort, lathyrusbij, vliegt met een bolletje klei naar zijn nest om het hiermee te bekleden. Foto: P. van Breugel
Wilde bijensoort, lathyrusbij, zit op een stengel. Foto: Menno Reemer

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *