Hoofdinhoud

Deze bijtjes zijn 5 tot 7 mm groot, zwart, met smalle wittige haarbandjes op het achterlijf. Mannetjes hebben een naar beneden gekromd achterlijf. Tronkenbijen zijn ook goed te herkennen aan het gedrag: de vrouwtjes lopen over de bloemen terwijl ze hun achterlijf op en neer wiebelen. Deze bijen vliegen vaak met z’n allen rond bijenhotels.

 

Ze zijn te zien van mei tot en met september.

Is de tronkenbij jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:

·        Zaai of poot deze planten: samengesteldbloemigen, zoals boerenwormkruid, margriet, kamille en kruiskruid (vooral planten met korte gele bloemhartjes)

·        Laat paardenbloemen en madeliefjes in je gazon staan.

·        Zorg voor open plekjes op de grond met zand en kiezeltjes als nestmateriaal.

·        Hang een bijenhotel op met boorgaten van 3-4mm diameter. Daar maken ze graag nestjes in.

 

 

Hoe nestelt de tronkenbij?

Ze nestelt in dood hout, holle stengels en ook in bijenhotels. Daarin maakt de vrouwtjesbij nestkamers met hars. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarop legt het vrouwtje een eitje. Daarna maakt ze de kamer dicht. De buitenste nestkamer sluit ze af met kleine kiezeltjes, zandkorrels, hars en speeksel.  In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.


Ook leuk om te weten

  • Het vrouwtje verzamelt stuifmeel tussen de lange haren aan haar buik. Ze doet dit door met haar achterlijf op bloemen te kloppen. Het stuifmeel stuitert omhoog en komt zo tussen de haren terecht. Opvallend, en grappig om te zien.
  • Om één larve te voeden vliegt een vrouwtje wel 34 keer heen en weer van bloemen naar haar nest, om stuifmeel te verzamelen.
  • Een vrouwtje leeft zo’n vier weken en kan in die tijd ongeveer 15 nestkamers maken.
  • De tronkenbij heeft een koekoeksbij: de gewone tubebij. Zoals de naam al zegt, legt die bij haar eitjes in het nest van de tronkenbij, zodat die daar het stuifmeel kunnen opeten. Gewone tubebij lijken sprekend op tronkenbijen. Daarom vallen ze niet op als ze de nesten binnendringen.
wilde bijensoort, tronkenbij, drinkt nectar gele bloem. Foto: Pieter Haringsma
wilde bijensoort, tronkenbij, zit onder het stuifmeel en zit bij zijn nest. Foto: Menno Reemer

Aan de slag

Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.

Ik wil mijn e-mailadres delen om op de hoogte te blijven *
Ik werk voor een organisatie *
Ik wil de locatie delen waar ik aan de slag ga *