Grote bladsnijder
Hoe ziet de grote bladsnijder eruit?
De grote bladsnijders zijn flinke, breed gebouwde bijen van 12 tot 16 mm groot met subtiele haarbandjes op het achterlijf. Mannetjes hebben opvallende 'bokshandschoenen': platte witte voorpoten met haarfranjes eraan. Vrouwtjes hebben lange haren aan de buik waarin ze stuifmeel verzamelen. Die haren zijn oranje, behalve aan het kontje, waar ze zwart zijn. In rust spreiden deze bijen de vleugels vaak naar opzij, wat maar weinig andere bijen doen.
Grote bladsnijders zijn te zien van eind mei tot en met augustus.
Is de grote bladsnijder jouw wijkbij?
Zo kun je deze natuurheld helpen:
- Zaai of poot deze planten: rolklaver, distels, knoopkruid, klokjes, heide en luzerne.
- Hang een bijenhotel op met boorgaten van 8-9 mm diameter. Daarin nestelen ze graag.
- Zorg voor een rozenstruik, waarvan het vrouwtje blaadjes kan knippen om het nest mee te behangen.
Hoe nestelt de grote bladsnijder?
De grote bladsnijder nestelt in dood hout, holle stengels, in bijenhotels en soms ook in de grond. Aan de binnenkant van het nest legt de vrouwtjesbij nestkamers aan, elk voor één jonge bij. Ze bekleedt die kamers met zelf geknipte stukjes blad van planten. In elke nestkamer legt ze genoeg stuifmeel, als voedsel voor één larve om op te groeien. Daarna legt ze een eitje en ze maakt de kamer dicht. In het volgende jaar vliegen de jonge bijen uit.
Ook leuk om te weten
- De vrouwtjes verzamelen stuifmeel tussen de lange haren aan hun buik. Ze gaan op een bloem zitten en wrijven het stuifmeel met hun poten tussen de haren op de buik. Zo neemt ze het mee naar het nest.
- De vrouwtjes doen hun naam eer aan: ze snijden stukjes uit blaadjes, om het nest mee te bekleden. Dat doen ze razendsnel: in een paar seconden hebben ze een mooi rond stukje uitgeknipt dat ze onder hun buik klemmen en meenemen naar het nest. Soms zijn de stukjes blad groter dan zij zelf. Toch kunnen ze er goed mee vliegen. De grote bladsnijder is een van de behangersbijen, die allemaal hun nest ’behangen’ met blaadjes.
- Het mannetje gebruikt zijn brede voorpoten bij het paren . Hij streelt het vrouwtje daarmee en hij legt de poten over de haar ogen. .
- Mannetjes hebben vaak een eigen territorium rond een paar planten. Daar vliegen ze de hele dag rond. Concurrenten houden ze dreigend uit de buurt door er achteraan te vliegen.
- Mannetjes schuilen en slapen soms in bijenhotels. Ze komen naar buiten zodra de zon gaat schijnen.
Aan de slag
Wil jij aan de slag voor jouw wijkbij, dé natuurheld van de wijk? Vul dan het informatieformulier in en ontvang per mail een link naar de toolkit met daarin mooie posters, foto's en een voorbeeldtekst voor whatsapp of social media.