Bijvriendelijk maaien
Maaien is in gras- en rietlanden vaak dé methode om te zorgen dat bijen, zweefvliegen en andere bestuivers ergens kunnen leven en blijven leven. Maar er kan veel mis gaan. Daarom hier onze Tips & Tricks.
Onze tips!
Gefaseerd maaien: nooit alles tegelijk
Laat altijd 15 tot 30% van de planten staan. Dat zorgt er voor dat er ook na een maaibeurt nog bloemen bloeien. Ook voor de winter moet je een stuk laten staan. Soorten die in de planten overwinteren (bijvoorbeeld in holle stengels) kunnen dan overleven.
Voer het maaisel af
Door het maaisel kort na de maaibeurt af te voeren (hooien) voorkom je dat voedingsstoffen uit het maaisel weer de bodem in spoelen. De bodem krijgt hierdoor de kans om te verschralen, wat een gunstig effect heeft op de bloemenrijkdom.
Hoe vaak maaien?
Op voedselrijke gronden is twee keer per jaar maaien, en afvoeren van het maaisel, vaak nodig. Hier gaan planten ook weer snel opnieuw bloeien. Soms zijn er na een of twee weken alweer veel bloemen in het gemaaide terrein. Als je laat in het seizoen maait, verleng je de bloei, omdat veel planten dan opnieuw gaan uitlopeen en bloeien. Is de bodem voedselarm, maai dan liever één keer per jaar of eens in de twee jaar. Je kunt ook, voor meer variatie, sommige stukken één keer maien, en andere twee keer.
Maai in het najaar zo laat mogelijk
Bijen hebben voedsel nodig van het vroege voorjaar tot de nazomer. Als je laat, bv in september, maait, hebben eenjarige planten in het voorjaar meer kans.
Niet klepelen
Klepelen is een vorm van maaien waarbij de planten min of meer worden stukgeslagen en al het maaisel blijft liggen. Daardoor wordt de bodem veodselrijker, waardoor de vegetatie sterk verruigt en dichtgroeit. Dit gaat ten koste van de bloemenrijkdom en dus van de bijen.
Gebruik licht materieel, en werk als de bodem droog genoeg is
Zware machines drukken de bodem samen, zéker onder natte omstandigheden, waardoor grondnesten verloren kunnen gaan. Gebruik liever een maaimachine met maaibalk dan een cirkelmaaier, omdat bij die laatste meer dieren het loodje leggen.
Verschraal de bodem
Dat kan nodig zijn op hele voedselrijke grond. Daar krijgen bloemen geen kans tussen andere snel groeiende planten. DAt kun je doen door drie keer per jaar, drie jaar lang alles te maaien en af te voeren. daarna ga je pas gefaseerd maaien. Je kunt ook de voedselrijke bovengrond afgraven.
Meer weten?
Bijvriendelijk maaien - Bestuivers
Gecertificeerd maaibeheer met kleurkeur - Vlinderstichting
En nog meer: Zo werkt Jaap Mekel, Bovenstebeste Bermbeheerder 2022
Maaibeheer - Mekologisch Beheer
Voorbeelden
Scroll door de afbeeldingen voor inspiratie.