Hoofdinhoud

Als je bijen, vlinders en vogels blij wilt maken, zorg dan dat bomen en struiken rijkelijk kunnen bloeien én bessen en zaden kunnen vormen. Bijvoorbeeld: ligusterstruiken zijn fantastische bijen-trekkers, met rond juni-juli schitterende bloemen. Maar als hij te intensief wordt gesnoeid, bloeit hij niet...

bloeiende liguster met een distelvlinder er op

Tips

  • Snoei de struiken en bomen in je tuin of op je terrein elk jaar deels (om-en-om). Dit heet gefaseerd snoeien. Het zorgt er voor dat er geen kale boel ontstaat, zodat er dan altijd nog plaatsen zijn voor vogels en insecten. Nooit alles tegelijk.

 

  • Wilgen bloeien pas weer in het derde jaar na snoeien. De snelgroeiende (knot)wilgen zijn in het voorjaar als bloeiende boom zeer geliefd en essentieel voor veel wilde bijensoorten. Ook hier: knot nooit alle wilgen tegelijk, maar om-en-om, met een jaar er tussen. Dan bloeit er elk jaar iets.

 

  • Snoeien = bloeien. Voor veel planten en struiken geldt dat ze meer bloemen geven als je in de bloeiperiode de uitgebloeide bloemen wegknipt. Wil je maximale bloemenpracht, knip dan uitgebloeide bloemen uit planten en struiken, zo snel mogelijk na de bloei.

 

  • Voorjaarsbloeiers, die voor half juni bloeien, snoei je na de bloei. Dan hebben ze genoeg tijd om nieuwe bloemknoppen te maken voor het volgende jaar. Najaarsbloeiers, bomen en struiken die later bloeien, kunnen in het voorjaar gesnoeid worden, in maart, april of mei. Dan kunnen vogels in de winter de zaden en bessen eten, en de plant kan na het snoeien nieuwe bloemknoppen maken.
wilgen langs een sloot om en om niet en wel geknot Foto: Anne Marie van Dam
geit staat in een argan-boom en eet er van