Hoofdinhoud

Bijen zijn onmisbaar

Bijen, zweefvliegen en vlinders bestuiven planten, zodat die zaad kunnen vormen. Zonder deze bestuivers kunnen veel planten zich dus niet voortplanten. Het gaat ook om de planten die wij eten: zonder bijen geen aardbeien, appels, pompoenen en sla. Voor een groot deel van ons voedsel zijn bijen nodig. 

 

 

Biodiversiteit

Daarnaast staan bestuivers zoals bijen aan de basis van het leven en zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Door bijen te helpen, verzorg je ook dat andere dieren zoals vogels, kikkers en kleine zoogdieren voldoende voedsel hebben om te kunnen overleven. Zo zorgen we samen voor een basiskwaliteit van de natuur in Zuid-Holland!

Steenhommel vliegt bij de bloesen van een appelboom

We kunnen bijen helpen

Van een balkon of geveltuin maak je zó een bijenparadijs. Een berm of oever kan een bloeiend lint worden, als die anders beheerd wordt. Een bedrijventerrein, een park of een groen dak: alles is leefgebied voor bijen. Samen kunnen we zorgen voor een aaneengesloten bijenlandschap in Zuid-Holland: een regionaal bloemrijk netwerk voor bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Een landschap dat bestuiving verzekert.

Een bijenlandschap-bijenhotel wordt gebracht bij de Iedereen-tuin in Alphen aan den Rijn

Iedereen kan meedoen

Iedereen kan een schakeltje in dit netwerk worden en bijdragen aan het bijenlandschap in de regio! En iedereen kan er van genieten: meer bloeiende planten, struiken en bomen in de tuin, in de straat en de berm.

 

We helpen de bijen, en genieten zelf gewoon mee.

Meisje kijkt naar een bloem met een bij Foto: Mus Kuijer