Hoofdinhoud

Hoe maak je van je dak een bijenparadijs?

Variatie in bloemen en bloeitijd, nestgelegenheid

Waar help je bijen mee?

  •  Bloemen van het vroege voorjaar tot het late najaar
  •  Zoveel mogelijk variatie in soorten planten
  • Zorg, als het kan, voor beschutting: bijen houden niet van wind
  • Nestgelegenheid: zorg voor beschutte zanderige plekjes in de zon. Of een zonnig plekje op het dak met leem, een houtblok met gaatjes of een klein bijenhotel met rietstengels. Zorg wel voor veiligheid tijdens harde wind en storm.

Maar eerst: er zijn verschillende typen groen dak...

gebouw met een schuin groen dak en planten tegen de gevel.

Welke daken zijn geschikt?

Een plat dak is het meest geschikt voor een groen dak. Een schuin groen dak kan ook, maar dan loopt het water weg, waardoor planten al snel teveel uitdrogen. Helt het dak meer dan 14 graden, dan is ook een anti-afschuifsysteem nodig. Er bestaan groendaksystemen voor hellende daken tot 45° en voor gebogen daken, maar daarvoor moet je bij gespecialiseerde bedrijven zijn.

 

Voor je begint: onderzoek hoe oud je dakbedekking is. Bitumendaken gaan 20-25 jaar mee. Is de dakbedekking nog redelijk nieuw, dan kan het groene dak er bovenop, en zal het de levensduur van het bitumen zelfs verlengen. Is het bitumen al wat ouder, vraag dan een deskundige of het beter is de dakbedekking eerst te vernieuwen voordat je een groen dak aanlegt. Zo voorkom je lekkage.

Een extensief groen dak

Dit kan op bijna elk dak: een vrij licht pakket met een dunne substraatlaag (ca 5-8 cm) en vetplantjes (sedum) er op. Een vuistregel: een grinddak (ca 80 kg/m2) kan vervangen worden door een extensief groen dak. De lichtste sedumpakketten wegen 30-50 kg/m2.

 

Een sedumdak trekt minder insecten dan een kruidendak, zeker als daar waard- en nectarplanten op groeien. Een kruidenmengsel heeft een dikkere laag substraat nodig (10-15 cm). Dat weegt ongeveer 100-150 kg/m2. Het dak moet daar wel op berekend zijn.

 

Een groen dak kan ook mét zonnepanelen. De planten koelen het dak en de panelen. Dat is gunstig, want zonnepanelen werken minder goed boven 25 graden Celsius. Onder het zonnepaneel is het wat vochtiger dan in de zon. Dat is weer gunstig voor sommige planten en dieren.

 

 

verschillende soorten vetplantjes (Sedum)

Een intensief groen dak

Een intensief groen dak heeft een nog dikkere laag substraat, waar ook struiken en kleine bomen op kunnen groeien. Dat weegt al gauw 300-500 kg/m2. Dit type groen dak is het meest biodivers. Het kan alleen worden aangelegd als er bij de bouw al rekening is gehouden met dit gewicht.

 

De genoemde getallen zijn indicaties, want het gewicht is afhankelijk van welk systeem van welke leverancier wordt toegepast.

Bloembakken met gevarieerde beplanting en een loopvlonder op een dak Foto: Universal Greenfields