Hoofdinhoud

Zoeterwoude is weids en groen, daar zijn we allemaal trots op. Toch zijn de wilde bijen en andere essentiele insecten zoals zweefvliegen en vlinders ook in Zoeterwoude voor hun voortbestaan inmiddels voor een groot deel afhankelijk van voedsel en nestgelegenheden in particuliere tuinen en de relatief kleine openbare ruimten in onze gemeente.

Anders dan wat veel mensen verwachten is de situatie voor wilde bijen in omliggende stedelijke gemeenten zoals Leiden en Zoetermeer zelfs beter dan in Zoeterwoude. Veel bewoners hebben al een prachtige tuin of erf met bij-vriendelijk groen. Maar willen we de teruggang van wilde bijen en vele andere essentiele diersoorten ook hier stoppen, dan moeten het er echt meer worden. 

Foto: Coen Franken
Foto: Coen Franken

Hoe mooi zou het zijn als we onze kennis delen en alle tuinen, erven, weilanden en oevers in Zoeterwoude samen een completer bijenlandschap gaan vormen met meer verschillende bloeiende inheemse bomen, struiken en planten? Want als je goed voor wilde bijen zorgt, help je gelijk ook heel veel andere diersoorten die belangrijk zijn in Zoeterwoude.  Dus ook bijvoorbeeld egels, (kleine) vogels, kikkers, salamanders, etc.

 

Sluit je daarom aan bij ons netwerk voor een bloemrijker Zoeterwoude, voor en door bewoners!

Moet ik dan mijn hele tuin of terrein veranderen? 
In veel gevallen is aangepast groenonderhoud en gericht bepaalde soorten planten plaatsen al genoeg om een bloemrijker en insectenvriendelijke omgeving te creeeren.

Ik heb er geen tijd voor...

Een veel gehoord argument is dat een groene tuin of terrein veel werk is. Maar juist door minder intensief onderhoud van het groen help je vele essentiele insecten, zoals wilde bijen, zweefvliegen en vlinders. 

Verwijder stapsgewijs onnodige tegels, maai je gazon minder vaak en maak je tuin niet winterklaar. Maak kleine stapjes om te ervaren of het werkt. En kies voor specifieke planten die insecten uit onze streek nodig hebben om eten en zich voort te planten.

Alleen dat is al een mooi begin op weg naar meer biodiversiteit en een gezonde klimaatbestendige leefomgeving voor mens en dier.

Foto: Coen Franken

Sluit je aan bij ons netwerk voor meer bij-vriendelijke terreinen!

Ook jouw balkon, gevel, tuin, bedrijfsterrein, erf, oever en weide kan een schakel zijn in het Zoeterwoudse Bijenlandschap.
We vormen met bewoners een netwerk, waarin we geheel vrijblijvend kennis delen en elkaar inspireren.

Je ontvangt de Bijpoort-Gids boordevol informatie over wilde bijen in onze gemeente, tips voor bijvriendelijke tuinplanten
en waar je gifvrije planten en natuurlijke zaden in de buurt kunt kopen.


Ook wordt je via e-mail op de hoogte gehouden van activiteiten die in Zoeterwoude plaatsvinden.
Heb je zin en gelegenheid dan kan je meedoen aan plantenruil, af en toe een lezing van een specialist
of voorlichtingsbijeenkomst, tuinbezoek, etc. Het is niet alleen nuttig en inspirerend, maar ook gezellig om elkaar te treffen.

Foto: Coen Franken

Je ontvangt een mail ter bevestiging van je aanmelding, met daarin alle informatie die je nodig hebt:

 

  1. De Bijpoort-gids: Over de natuurlijke omstandigheden en het leven van o.a. wilde bijen in onze omgeving, met de beste links als je meer wilt weten
  2. Een selectie van bijvriendelijke tuinplanten, specifiek geschikt voor de bestuivende insecten die hier voorkomen
  3. Een overzicht waar je in de buurt gifvrije natuurlijke(/ongemanipuleerde) planten en zaden kunt ruilen of kopen

Bloemenparadijs Bijpoort Zoeterwoude is een belangenloos initiatief voor en door bewoners. 
Vul gerust ook het contactformulier in als je een vraag, suggestie of opmerking hebt!

Foto: Coen Franken
Foto: Coen Franken
Foto: Coen Franken
Foto: Coen Franken