17.000 kilometer bloemrijke dijken: een reusachtige kans voor biodiversiteit
Vorige maand vertelden we al waarom dijken zo goed zijn voor wilde bijen. Nu blijkt dat een bloemrijke dijk ook een veilige waterkering is. En er zijn ook nog veel dijken die niet meer in gebruik zijn!
Rivierdijken kleuren er paars van knoopkruid, geel van boterbloemen en groot streepzaad en wit van margrieten, walstro en duizendblad, met zo nu en dan een grote pol helderblauwe grasklokjes.Bij elkaar gaat het om tientallen soorten wilde grassen en bloeiende kruiden. Die vormen een dijkbekleding die vanwege hun diepere worteling beter bestand is tegen zomerse droogte en "minimaal zo sterk is tijdens hoogwaters". Dat is de conclusie van het Future Dikes-project, dat nu enkele jaren loopt, met de bloemrijke dijken in de Ooijpolder als een van de pilots. Goed nieuws voor bijen, dus! Lees er meer over: 17.000 kilometer bloemrijke dijken: een reusachtige kans voor biodiversiteit.
Ook een aantal van onze Zuid-Hollandse Binnendijken zijn nu onderzocht: Er groeien soms meer dan honderd soorten planten, en ze zijn een walhalla voor insecten:
Lees meer:
Kwetsbaar natuurschoon op Zuid-Hollandse binnendijken - Nature Today