Bestrijding van de Aziatische hoornaar, zinvol of niet?
De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die voor het eerst in 2017 in Nederland gezien is, en inmiddels in het hele land voorkomt. Deze soort wordt op grote schaal bestreden, omdat hij veel andere insecten eet. Maar meestal gebeurt dat met bestrijdingsmethodes die ook schade toebrengen aan andere soorten. Het heeft de opmars van de Aziatische hoornaar niet gestopt. Waarschijnlijk is het zinvoller om zijn prooien te beschermen, dan om de Aziatische hoornaar zélf te bestrijden.

De Aziatische hoornaar is een geduchte jager. Uit één nest kunnen wel 13000 nieuwe hoornaars voortkomen, die voor honingbijen een bedreiging vormen. Ze jagen ook op vliegen en andere sociale wespen, maar er is nog niet goed uitgezocht wat het effect daarvan is. Wetenschappers gaan ervan uit dat de Aziatische hoornaar geen bedreiging is voor de biodiversiteit omdat ze vooral jaagt op soorten die in grote aantallen voorkomen.
De bestrijding van de aziatische hoornaar is problematisch. Kunnen we ons niet beter aanpassen, en de prooien, zoals honingbijen, beschermen? Zorgen dat er meer ruimte is voor robuuste natuur?
Lees meer:
Bestrijding van de Aziatische hoornaar, zinvol of niet? - Natuurpunt