Hoofdinhoud

Bospolder aan de slag met eigen wijkbij: de rosse metselbij

Bewoners in de wijk Bospolder in Rotterdam ontdekten als eerste wijk in Zuid-Holland hun wijkbij: de rosse metselbij. De kinderen van kindcentrum De Vlinder zetten samen met gedeputeerde Berend Potjer en Ingeborg Berger, programmamanager Biodiversiteit van de gemeente Rotterdam, rozemarijn plantjes in de grond om hun wijkbij te helpen. Deze zijn naast fruitbomen, ossentong, wilgen en paardenbloemen een van de planten die de rosse metselbij graag bezoekt.

Berend Potjer, Ingeborg berger en vier kinderen uit bospolder poseren met rozemarijnplanten, bijenhotel en wijkbijenposters

Bewoner Mariëlle Uijterwijk Winkel: “Eigenlijk hadden we het ontwerp voor deze insectvriendelijke plantenborder al klaar. Maar met wat extra plantjes erbij, is de border ook een fijne plek geworden voor de rosse metselbij.”  Gedeputeerde Berend Potjer: “ En dat is precies wat wij willen bereiken met deze campagne. Zo merken mensen dat zij door hun handen ineen te slaan al met een paar kleine stappen kunnen zorgen voor de natuur. En het bewijs is er: in de Groene Cirkel bijenlandschap lukte het om samen met organisaties en inwoners voor meer bloeiende planten en nestplekken te zorgen daardoor nam na drie jaar het aantal bijensoorten al toe met 34%.” Programmanager Ingeborg Berger vult aan: “In Rotterdam heeft het college ook de ambitie om 40 ha bijenlandschap te realiseren. Dit krijgen wij alleen voor elkaar als ook hier organisaties én inwoners een handje meehelpen. Deze campagne helpt ons hierbij.”

Ingeborg Berger plant rozemarijn voor de rosse metselbij, de wijkbij van Bospolder. Op de achtergrond meer planters.

Wilde bijen zijn onze natuurhelden

Voor de leerlingen van de basisscholen zijn de wijkbijen omgedoopt tot  stripfiguurachtige natuurhelden, vanwege hun bestuivende krachten. 

Zo bestuiven wilde bijen samen met andere bestuivers, zoals vlinders en zweefvliegen, wel 75% van onze groenten en fruit. Zonder bijen zijn er dus geen appels, aardbeien, bonen of bijvoorbeeld pompoenen. Via posters die de scholen kunnen ophangen, leren de kinderen en ouders meer over de natuurheld in hun wijk. Voor elk van de 15 wijkbijen zijn er toolkits op www.bijenlandschap.nl/wijkbij beschikbaar. In de toolkits zitten onder andere foto’s en posters van de wijkbijen en de natuurhelden.

 

 

Bijdragen?

De campagne Help onze wijkbij is gestart door Groene Cirkels, provincie Zuid-Holland, Bijenlandschap, EIS Kenniscentrum insecten, IVN en Stichting Steenbreek.

 

Wil jij ook professioneel bijdragen aan deze campagne? Neem dan contact op met Zuidholland@pzh.nl