Meer biodiversiteit bij het hoofdkantoor van Hoogheemraadschap van Rijnland
In het voorjaar zijn de stenen plantenbakken bij de entree van van onze partner Hoogheemraadschap van Rijnland ingezaaid met een mengsel van eenjarige en meerjarige inheemse bloemen, waaronder knoopkruid en perzikkruid. Zoals wel vaker het geval is hebben enkele soorten zich extra goed ontwikkeld en worden daarmee iets te dominant. In dit geval is dat het eenjarige perzikkruid (Persicaria maculosa). Het perzikkruid hoort zeker in dit mengsel thuis want het bloeit lang en levert flink nectar aan wilde bijen en insecten. Vogels eten de zaadjes ook graag.
Dionne van Veen van het Hoogheemraadschap:
'Om dit iets te reguleren is er besloten om een deel af te maaien zodat andere planten wat meer ruimte krijgen om te kiemen en zich te ontwikkelen. Het ziet er misschien wat raar uit, enkele stukken gemaaid en de rest niet maar het is in feite een hele goede manier van beheer. We noemen het gefaseerd maaien waarbij steeds minimaal een kwart tot een derde ongemaaid blijft. Wat nu niet wordt gemaaid wordt een volgende ronde weer wel gedaan. Voordeel is dat er steeds iets staat te bloeien maar ook dat de bloeitijd van een dergelijke bloemrijke beplanting wordt verlengd. De hergroei van de afgemaaide planten zal vaak opnieuw bloemen gaan vormen. Ander voordeel is dat het ongemaaide deel een veilige (winter-)verblijfplaats biedt voor insecten en hun eieren en larven.
Dit alles is natuurlijk weer goed nieuws voor de biodiversiteit, de wilde bijen en insecten waar Rijnland zich op richt bij de inrichtings- en beheerplannen van de eigen terreinen. Ook daar hanteren we namelijk het gefaseerd maaien. Het gefaseerd maaien van terreinen biedt de kans per locatie de juiste stukken op het juiste moment te maaien. Er wordt daarbij op een hoogte gemaaid van ca. 10 cm. Hierdoor wordt het hart van de planten niet beschadigd waardoor zij weer makkelijk herstellen en opnieuw uitlopen. Ook treedt bodembeschadiging veel minder op omdat de maaiapparatuur er niet mee in aanraking komt. Het maaisel wordt altijd afgevoerd, bij voorkeur na zo'n 4-5 dagen. In die tijd kunnen de zaden drogen en uit het maaisel vallen. Deze keer wordt het maaisel direct afgevoerd omdat we niet nog meer perzikkruid willen hebben.'