Hoofdinhoud

Groenadvies en duurzame maatregelen

Voorafgaand aan de actiedag gingen groenspecialisten van Orbis de wijk in om bewoners te adviseren over vergroening en biodiversiteit in hun tuinen. Met dit advies konden inwoners gerichte, groene maatregelen aanvragen. Dit leidde tot 160 aanvragen, waaronder meer dan 70 regentonnen. Hiermee kunnen bewoners tienduizenden liters regenwater opvangen en hergebruiken. Daarnaast werden 50 plantenpakketten en 15 bomen, struiken en hagen uitgedeeld om de buurt groener en biodiverser te maken. Dit extra groen biedt verkoeling op warme dagen, vermindert wateroverlast en voorziet insecten van voedsel. Verder werden er 27 nestkasten opgehangen, die vleermuizen, mussen en bijen van nestgelegenheid voorzien – een mooie impuls voor de biodiversiteit.

 

Vrijwilligers en Betrokkenheid

Vrijwilligers van Stichting Blauwe Zone en Stichting Groen Licht ondersteunden bij het uitgiftepunt op de parkeerplaats bij ROAC. Ze hielpen inwoners met het aansluiten van regentonnen en organiseerden een knutselactiviteit waarbij kinderen vetbollen maakten voor vogels. Wethouder Dolf Kistemaker was ook aanwezig en prees de betrokkenheid: “Met 160 deelnemers maken we samen echt een verschil voor onze buurt en de biodiversiteit.”

 

Toekomstige Groene Plannen

Na deze succesvolle groenactie onderzoekt de gemeente Kaag en Braassem of andere dorpen ook vergroend kunnen worden. Samen met Orbis en woningcorporatie Stichting MeerWonen zet de gemeente zich in voor een groene, duurzame leefomgeving – een missie waar steeds meer inwoners actief aan bijdragen.

 

Voor meer informatie: mail naar Lars Ludlage van Orbis of kijk op de website.

mensen kijken naar plantgoed van bomen en struiken Foto: Leonie van der Geest
volwassenen en kinderen rijgen pindakettingen voor vogels, aan tafel onder een partytent Foto: Leonie van der Geest