Hoofdinhoud

Van onze partner: gemeente Leiden

Het jaar zit er nog niet helemaal op, maar we kunnen al tevreden een terugblik maken. Met 33.000 biokrokusbollen die zijn weggegeven bijvoorbeeld, of, wat dacht je van het 5000ste convenant dat is afgesloten dit jaar? Inwoners vergroenen veel in de stad en doen dat vaak met/via/door Samen aan de Slag (SadS).

 

Samen aan de Slag is zo’n heerlijke term die je voor veel dingen in kunt zetten en voor ons team had het niet beter gekozen kunnen zijn. Binnen ons team (8 personen) hebben we allemaal een groot hart voor vergroenen, samen met elkaar maar zeker ook met en voor de stad. Ook slaat het op de inwoners van Leiden die met verzoeken komen voor het adopteren van een boomspiegel, een nieuwe geveltuin of soms zelf een hele groene straat, een buurt(moes)tuin of een voedselbos. Allemaal in de stad. Het maakt dat we ons werk met heel veel plezier uitvoeren en regelmatig tegen elkaar zeggen dat we echt de leukste baan ter wereld hebben.

 

Samen aan de slag begon in 2016 als project van de gemeente. Er lagen toen 100 convenanten, afspraken tussen inwoners en SadS, over de verzorging van het geadopteerde groen. Hoe die verzorging eruitziet is best vrij, want de een houdt van aangeharkt en de ander van wild en ecologisch. We vinden dat voor alles binnen het groene spectrum ruimte mag zijn, want iedere tegel die we kunnen inwisselen voor groen is winst! Soms vooral voor hemelwater en hittestress, liefst en steeds vaker ook voor biodiversiteit. 

 

Onze filosofie: iedereen moet ergens beginnen op het avontuurlijke pad voor vergroening en alle gewipte tegels zijn winst. We merken dat er ook veel animo is voor het adopteren van groen. Dit jaar dus alweer het 5000ste convenant. We zitten niet stil, want Leiden wil meer! We ontvangen wekelijks verschillende aanvragen. In de begintijd keken we heel erg naar de individuele vraag en werkten we met 1 boomspiegel of 1 geveltuin.

 

Door de jaren heen hebben we steeds meer toegewerkt naar het opschalen van vergroening. Dus, vraag je een geveltuin aan: leuk! Die gaan we aanleggen (grond/tegelwerk). Maar als je zorgt dat een groot deel van je straat meedoet, dan krijgt ieder huishouden een starterspakket met planten erbij cadeau. Boomspiegel adopteren? Tof! Krijg je de straat mee, dan kijken we of we een nieuw ontwerp kunnen maken met maximaal groeninvulling! Zo groeien de vierkante meters, zoals onlangs in een straat in de wijk de Kooi, waarbij we van 40 naar 200 vierkante meter groen gingen door het vergroten van de boomspiegels en het aanleggen van geveltuinen.

 

Dat dit soort kleine initiatieven ertoe doen voor de biodiversiteit werd extra duidelijk met het verschijnen van recent onderzoek van Universiteit Leiden. Het onderzoek zegt: 'In zo’n 100 vierkante meter geveltuin werden 235 plantensoorten en 154 soorten insecten gevonden. Het gaat om een gigantische hoeveelheid soorten, zelfs meer dan normaal gesproken in natuurlijk gebied voorkomt.’ 

 

Dat stemt ons natuurlijk enorm gelukkig, want met al deze 5000+ stukjes vergroening in de stad leveren wij, en de inwoners van Leiden, echt een bijdrage aan het insectengeluk. Om die biodiversiteit verder te stimuleren zijn we vorig jaar begonnen met het zelf kweken van onbespoten en (deels) inheemse planten in onze Leidse Kweektuin. Ook zorgen we voor biobollen voor onze voorjaarsbollenacties en bij het uitdelen van zaden werken we met inheemse onbespoten zadenmengsels van CruydtHoek.

 

Meer informatie: Samen aan de Slag - Gemeente Leiden

 

geveltuin en vierkante regenton, langs een roodbruin geverfde muur Foto: Gemeente Leiden
Buurtbewoner beplant een grote boomspiegel Foto: Gemeente Leiden