Vier nieuwe partners voor Groene Cirkel Bijenlandschap
Bij de goedbezochte jaarbijeenkomst van Groene Cirkel Bijenlandschap, op 28 augustus in Boskoop, onderschreven vier nieuwe partners de Bijenlandschap-visie. Er werken er nu totaal 61 partners mee aan een bijvriendelijk landschap in de regio.
Tijdens de bijeenkomst was er verder veel aandacht voor nieuwe wijkbijencampagne van Provincie Zuid-Holland, waarmee meer mensen betrokken worden bij de bijen en andere natuur in hun omgeving, en het voorkomen en de leefwijze van zweefvliegen in de regio.
De nieuwe partners
Hortus botanicus Leiden
De oudste botanische tuin van Nederland is, met de grote diversiteit aan bomen, struiken en planten, een fantastisch stuk bijenlandschap in de stad. De Hortus verzorgt ook educatie over bijen, zoals dit jaar in het thema 'Plant en Insect'. Vrijiwlligers Fred Weber en Jack Sluijs tekenden namens prefect Paul Keβler van de Hortus.
Boot & Dart Boomkwekerijen
Dit bedrijf is gespecialiseerd in het duurzaam kweken en leveren van bomen, heesters, vaste planten aan gemeenten, hoveniersbedrijven, groenaannemers en landschapsarchitecten in heel Europa. Ze hebben een vestiging in Zundert en hier in Boskoop. Boot&Dart sluit graag aan om kennis uit te wisselen om het assortiment nog beter te kunnen laten werken voor meer biodiversiteit. Commercieel directeur Pim schalke ondertekende de Bijenlandschap-visie.
Stichting Kaag & Braassem Zoemt
Kaag & Braassem Zoemt is een bewonersinitiatief gericht op het bevorderen van biodiversiteit, met name door het creëren van een gunstige omgeving voor wilde bijen en andere bestuivers in de gemeente Kaag & Braassem. Bijvoorbeeld door gebruik van de wijkbijencampagne, die goed aansluit bij de activiteiten van de stichting. Voorzitter Patrick Deters vertegenwoordigde de stichting.
Stichting Ons Groene Hart
Deze stichting is actief in het monitoren van bestuivers (m.n. dag- en nachtvlinders), met bewustmaken van het nut van bestuivers en het stimuleren van natuurbeleving. Daarnaast verzorgt Stichting Ons Groene Hart de vlindertellingen in het Museumpark Archeon. Voorzitter Nicole Bruijnen was er namens deze stichting.
We zijn heel blij met onze nieuwe partners, en we zullen komende jaren met hen samen werken aan meer bijvirendelijk landschap en meer mensen die betrokken zijn bij bijen en andere bestuivers.
Op de foto bovenaan v.l.n.r.: Patrick Deters, Pim Schalke, Nicole Bruijnen, Fred Weber en Jack Sluijs. Op het bord de ondertekende bijenlandschapvisie.
De Wijkbijencampagne
Provincie Zuid-Holland heeft het initiatief genomen voor deze langlopende campagne, vertelde beleidsemedewerker Anne Kleinjan. 15 bijen die veel in tuinen voorkomen zijn als adoptiebij gekoppeld aan wijken in de provincie. Iedereen kan een online campagnepakket met bijenposters voor volwassen en kinderen downloaden van onze website. Binnenkort zijn er ook specifieke plantpakketten te koop die goed zijn voor deze bijen. Mandy Los van Stichitng Steenbreek, en Niek van't Woud en Marcel Eilers van gemeente Alphen aan den Rijn vertelden hoe zij de wijkbijen gebruiken in hun werk om woonwijken te vergroenen.
Zweefvliegen
Menno Reemer van EIS Kenniscentrum Insecten vertelde over leefwijze van verschillende groepen zweefvliegen, net als bijen belangrijke bestuivers. Maatregelen die in de regio voor wilde bijen genomen worden zijn ook voor zweefvliegen gunstig, blijkt uit de monitoring van dit jaar. Toch zijn er ook verschillen. Zweefvliegen houden wat meer van een vochtige omgeving, waardoor ze vaker bv. aan de bosrand of in natte graslanden en moerassen te vinden zijn. Uit onderzoek blijkt dat het, in het algemeen ook met zweefvliegen slecht gaat. De helft van de soorten is bedreigd. Daarom is het goed om het landschap ook zweefvliegvriendelijk in te richten.
Workshops: Bijenburchten, groen initiatief en excursies
De 125 deelnemers aan de bijeenkomst konden na de lezingen kiezen uit workshops en excursies. Pieter van Breugel liet voorbeelden zien van nestelplekken voor bodemnestelende bijen, en ook ideeën om met een 'bijenburcht', heuvel, een steilwandje of schrale plek meer nestelgelegenheid te bieden. Linde Slikboer en Menno Reemer verzorgden een zweefvliegen-excursie, en Hans van Dam liet langs het Boskoopse Heempad zien wat er in de loop van het seizoen allemaal bloeit. Coen Franken en Ant Brandenburg boden handvatten om met burgerinitiatief (en wijkbijen!) samen met bv. buurtgenoten meer voor wilde bijen te doen. In een zesde workshop werd een verbinding gelegd tussen de regio en de Nationale Bijenstrategie. Daarmee kon ieder geïnspireerd èn geïnformeerd aan de slag de regio nog verder groen- en bloemrijker te maken.