Wijkbij van de maand: de gehoornde metselbij
Elke wijk in Zuid-Holland heeft een eigen wijkbij om te helpen. Door samen voor deze wilde bij te zorgen, maken wij een bijenlandschap met voldoende voedsel én nestplekken. Dit kan al met een paar bloeiende planten, die onze natuurheld lekker vindt. Bijvoorbeeld op jouw terrein of balkon, in de tuin of straat. Zo maken we samen een fijne buurt voor onze wijkbij.
Een van de wijkbijen is de gehoornde metselbij, een van de eerste bijen die je in de lente in de tuin kunt zien, van maart tot begin mei. Het is een pluizig behaarde bij met een roodbruin achterlijf, een zwart borststuk en een zwarte kop. Het mannetje heeft witte haren op het gezicht, waardoor het lijkt of hij een snor heeft. Het vrouwtje heeft twee zwarte hoorntjes op haar gezicht. Omdat gehoornde metselbijen bol en pluizig zijn, lijken ze soms net mini-hommeltjes.

Je kunt ze vinden bij bijenhotels, en op allerlei vroeg bloeiende struiken, fruitbomen en op bv. paardenbloemen, blauwe druifjes en boterbloemen. Ook zitten ze soms te zonnen op een beschut en warm plekje.
Meer weten? Kijk bij de foto's hieronder (Scroll met de pijltjes rechtsonder), én op de eigen pagina van de gehoornde metselbij. Daar lees je ook hoe je deze bij kunt helpen.