Hoofdinhoud

Het is niet zo ingewikkeld, als je een grote klokjesbij wilt vinden: kijk in de bloemen van klokjes. Allerlei soorten klokjesbloemen worden door deze bijen bezocht. Het vrouwtje verzamelt er stuifmeel voor haar kinderen. Het mannetje drinkt er nectar en gaat er op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Daar moet hij vaak nog wéken op wachten, want de mannetjes komen eerder uit hun nest dan de vrouwtjes. Klokjesbijen slapen ook in klokjesbloemen. De mannetjes kun je ook op andere bloemen zien. Bijvoorbeeld op ooievaarsbekjes, kaasjeskruid of een bloeiende ui (Allium).

 

Lees meer over de grote klokjesbij op zijn eigen wijkbij-pagina

 

Maar bekijk eerst nog even de fotoweetjes hieronder  

© Anne Marie van Dam

een bloem van een ooievaarsbekje, met in het midden een mannetje grote klokjesbij.
De mannetjes zijn zwart met bruine haren, en hebben een krom achterlijf. Hier zit er een op de bloem van een ooievaarsbekje.
Een mannetje grote klokjesbij, met bruine haartjes op zijn kop en geblokte ogen.
Van dichtbij kun je zien dat een mannetje geblokte ogen heeft, en best veel haar op z'n kop.
oud mannetje grote klokjesbij in een klokjesbloem
Dit mannetje is al oud: grijzer en kaler geworden.
een grote klokjesbij-mannetje en een honingbij op een bloem van een ooievaarsbekje
Hier zie je een een grote klokjesbij-man, diep in een bloem van een ooievaarsbekje. Daaronder een honingbij. Zo kun je mooi zien dat die veel groter is!
Een vrouwtje van een grote klokjesbij in een klokjesbloem
De vrouwtjes zijn zwart, met witte haarbandjes op het achterlijf. Op hun buik hebben ze verzamelharen, waarin ze stuifmeel meenemen naar het nest. Bijvoorbeeld in een smal gangetje in een bijenhotel.