Hoofdinhoud

Het kan thuis in je eigen omgeving, maar er doen ook gemeenten, waterschappen, bedrijven en verenigingen mee. De provincie Zuid-Holland is verdeeld in vijf bijenlandschap-regio's, waarvan de cöordinatie bij de betreffende vijf Omgevingsdiensten ligt, waar je contact mee kunt opnemen voor vragen, inspiratie en ontmoetingen.

 

Daarnaast zijn er al bestaande actieve Bijenlandschappen in regio's van Zuid-Holland, die ieder een eigen gebied bijvriendelijk maken. Kijk welk netwerk bij jou in de regio actief is. Daar vind je informatie en mensen die samenwerken.

De Omgevingsdiensten als verbindende schakel

In Zuid-Holland zijn vijf Omgevingsdiensten actief, die het hele gebied van de Provincie bedekken. Er worden bijeenkomsten georganiseerd, je kunt er terecht met vragen en je kunt elkaar inspireren en gebieden verbinden. Benieuwd in welke regio jij valt en met wie je contact kan opnemen?

 

Basiskaart Bijenlandschap

 
Vertegenwoordigers van bijenlandschappen in Zuid-Holland wijzen hun gebied aan op een kaart van Zuid-Holland

Omgevingsdiensten Zuid-Holland

Omgevingsdienst West-Holland

 

Omgevingsdienst Midden-Holland

DCMR Milieudienst Rijnmond

 

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

 

Omgevingsdienst Haaglanden

Bestaande Bijenlandschappen 

In Zuid-Holland zijn ook al jaren lang meerdere actieve Bijenlandschappen bezig met het vergroenen en vergroten van de biodiversiteit. Elk Bijenlandschap heeft zijn eigen parters: gemeenten, waterschappen, bedrijven, stichtingen, verenigingen... Iedereen maakt zijn eigen terrein bijvriendelijk, òf zorgt voor informatie en inspiratie om anderen te helpen. Binnen de netwerken werken de partners samen: ze wisselen informatie uit en zorgen dat hun bijvriendelijke plekken goed op elkaar aansluiten. 

 

Naar de Bestaande Bijenlandschappen

Buurttuinier met een plantje tijdens NLdoet Foto: Buro JP

Doe je mee?

En natuurlijk kun je je eigen wijkbij adopteren en vertroetelen. Elke wijk in Zuid-holland heeft een eigen wijkbij. Daar lees je hier alles over: 

Help onze wijkbijen

 

Het is niet moeilijk, en je kunt gewoon klein beginnen. Op je balkon, in je tuin, op je boerenland of bedrijventerrein, of welk terrein je ook in beheer hebt.

Met onze tips voor jouw terrein