Wijkbij van de maand: de klimopzijdebij
Zo laat in het seizoen zijn er niet meer zoveel bijen te zien. Maar de klimopzijdebij vliegt graag rond in september en zelfs nog in oktober. Precies als de klimop bloeit.
Klimopzijdebijen zijn 8,5 tot 15 mm groot. Het borststuk is teddybeer-bruin behaard. Op het achterlijf hebben ze opvallende gele haarbandjes. Het achterlijf loopt taps toe en is wat puntig. Je vindt ze vooral op klimopbloemen, dat helpt bij de herkenning. Soms worden ze verward met honingbijen, maar die zijn dikker en hebben geen gele haarbandjes.
Ze nestelen graag in de grond, op een zanderig plekje. Èn natuurlijk: in de buurt van bloeiende klimop. Daarmee is dit een echte stadsbij.
Klimopbijen zijn nog niet zo lang in Nederland. Ze houden van warmte, en zijn door de klimaatverandering steeds meer naar het noorden getrokken. De eerste Nederlandse klimopbij werd gevonden in 1997 in Maastricht. In 2016 werd ze voor het eerst boven de grote rivieren gevonden, in Lelystad. Nu komt ze in heel Nederland voor. Het aantal waarnemingen wisselt wat tussen de jaren.
Kijk bij de foto's voor klimopzijdebijenweetjes...
Meer weten? kijk op de eigen pagina van deze wijkbij.
Klimop is superbelangrijk voor klimopzijdebijen. Moet je die nu wel of niet snoeien? Lees het in het Natuurjournaal op Nature Today.