Natuur- en recreatiegebieden
Bosranden, bloemrijk grasland en duinen
Juist in deze terreinen is er veel mogelijk voor wilde bijen. Kruidenrijk grasland, bosjes en bosrand, duingebied... Belangrijke terreinen voor bedreigde Zuid-Hollandse bijen.
Bosrand
Bos is voor weinig bijen een belangrijke biotoop, maar bosranden kunnen zeker wél van belang zijn. Daar groeien vaak bomen en struiken waarvan de bloesems in het voorjaar een belangrijke voedselbron vormen, zoals wilgen, sleedoorn, gewone vogelkers, meidoorn en lijsterbes. In de vroege zomer zijn ook braamstruiken in bosranden belangrijke nectar- en stuifmeelleveranciers. Ook nestelen bijen in sommige bomen en struiken, zoals braam en vlier, in een zonnige bosrand.
Bossen hebben dus wel degelijk waarde voor bijen, maar vooral als er open plekken zijn, zodat zonnige bosranden ontstaan.
Meer informatie:
Bloemrijk grasland: maaien en soms zaaien
Op open plekken in natuur- en recreatieterreinen kan bloemrijk grasland beheerd worden. Het kan verkregen worden door beheer gericht op verschraling (maaisel afvoeren), al kost het een aantal jaar om een mooi resultaat te krijgen.
Voor meer biodiversiteit:
Soms heeft het zin om gewenste inheemse planten te zaaien, liefst met zaad uit de regio, om de vegetatie snel te ontwikkelen. Het best is een groot aandeel lip- en vlinderbloemen, zoals klaver, rolklavers en moerasandoorn, maar ook composieten zijn van groot belang. Bijensoorten die in Nederland in hun voortbestaan bedreigd zijn, zijn in hoge mate van dergelijke planten afhankelijk. Bijvoorbeeld: de geelstaartklaverzandbij, de klaverdikpoot, de gedoornde slakkenhuisbij en de grashommel.
Lees meer: Zaaien voor bijen
Duinen
In 2023 heeft EIS Kenniscentrum Insecten het onderzoeksrapport "Wilde bijen in Zuid-Holland: belangrijke soorten en belangrijke gebieden" voor Provincie Zuid-Holland geschreven. Hier kwam naar voren dat de open duingebieden veruit de belangrijkste bijengebieden van Zuid-Holland zijn. Er komen veel bedreigde soorten voor en veel hiervan vinden we alleen in de duinen.
Lees er meer over:
Nestelplaatsen
Schrale plekken met weinig tot geen begroeiing, overblijvende holle stengels, oude bramentakken, lege slakkenhuizen: Elke bijensoort heeft een eigen voorkeur om te nestelen. 70 % van de soorten nestelt in de grond, 15 % in stengels en hout. Biedt Bed & Breakfast: zowel nestgelegenheid als stuifmeel en nectar.
Meer informatie: Nestelplekken