Agenda

Datum

02-03-2019

Tijd

10:00 - 16:00

Locatie

Theater de Junushoff
Wageningen

Landelijke Dag van de Vlinderstichting

DUURZAME SPREKERS EN RODE LIJST
OP LANDELIJKE DAG DE VLINDERSTICHTING

Op zaterdag 2 maart 2019 wordt tijdens de Landelijke Dag van De Vlinderstichting de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders gepresenteerd. De sprekerslijst van de dag heeft een hoog duurzaamheidsgehalte met zowel nummer 1 als nummer 100 van de ‘Trouw Duurzame 100’. Vlinderstichting-directeur Titia Wolterbeek (100) is dagvoorzitter, en nummer 1, Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), houdt een lezing over biodiversiteit.

De Rode Lijst is een publicatie van de rijksoverheid waarin gesignaleerd wordt hoe het gaat met een bepaalde soortgroep: welke soorten zijn bedreigd (of zelfs verdwenen) en welke niet. In 2009 is voor het laatste een Rode Lijst Dagvlinders uitgebracht. Dat deze lijst niet meer actueel is, toont bijvoorbeeld het heideblauwtje aan, dat op de ‘oude’ Rode Lijst staat als algemeen. Inmiddels heeft deze vlinder vooral kleine en geïsoleerde heideveldjes verlaten en op sommige grote terreinen daalden de aantallen door verdroging. Daardoor is deze soort van ‘algemeen’ naar ‘vrij zeldzaam’ gegaan.
Tijdens de Landelijke Dag wordt de geactualiseerde Rode Lijst Dagvlinders door Johan Osinga, directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie LNV, aangeboden aan onder andere een terreinbeheerder en een agrariër, en natuurlijk gaat een aantal lezingen erover. Hoe is de Rode Lijst Dagvlinders tot stand gekomen en wat gaan we eraan doen om de bedreigde soorten weer op de weg omhoog te brengen? Het thema staat in ieder geval garant voor presentaties met vele mooie vlinderplaatjes!

Aanmelden
De Landelijke Dag vindt plaats in de Junushoff in Wageningen op zaterdag 2 maart 2019 van 10.00 – 16.00 uur. U kunt zich aanmelden via de website van De Vlinderstichting De Landelijke Dag kost € 9,50 inclusief koffie en thee. U kunt (tot uiterlijk 22 februari) ook een lunch bestellen à € 7,50.

 

Foto: Heideblauwtje; Kars Veling