Nieuws

Naturalis: partner van Groene Cirkel Bijenlandschap

Wetenschap, publiekscampagnes en Citizen Science

Naturalis is één van de founding fathers van Groene Cirkel Bijenlandschap, vanaf het begin betrokken. Naturalis neemt deel in de publiekscampagne van Bijenlandschap. daarnaast ins Naturalis actief voor Nederland Zoemt, bijvoorbeeld met de Nationale Bijentelling, en heeft de organisatie bijgedragen aan de TOP-Insecten-spaaractie van Albert Heijn.

Naturalis doet onderzoek naar bijen, bv naar de relatie tussen bijen en planten, en het vóórkomen van bijen in verschillende regio’s in Nederland.  Daardoor heeft Naturalis een brede kennis van bijen in huis.

Ook werkt Naturalis aan citizen science projecten, waarbij iedereen kan helpen met het verzamelen van gegevens over bijen. Zo worden bv. gegevens verzameld van om uit te zoeken waarom onder lindebomen in de zomer zoveel dode hommels liggen. Ook is er, i.s.m. EIS Kenniscentrum Insecten, een meetnet op gezet om de verspreiding van hommels te monitoren, met vrijwilligers.

Onze contactpersoon: Koos Biesmeijer

Koos is bijenexpert en wetenschappelijk directeur van Naturalis, onderzoekt de relatie tussen bloemen en bestuivers in Nederland en Europa. Hij neemt ook deel in wereldwijde onderzoeken en hij startte een citizen science-onderzoek naar de kracht van de bestuiving in de regio.

Koos Biesmeijer is per 1 maart 2017 benoemd is als hoogleraar Natuurlijk Kapitaal bij de Universiteit Leiden, de eerste leerstoel Natuurlijk Kapitaal in Nederland.


Koos Biesmeijer

 

Website: Naturalis