Nieuws

AkzoNobel: partner van Groen Cirkel Bijenlandschap

AkzoNobel doet er veel aan om de ecologische waarde van het eigen terrein in Sassenheim te versterken en het bijvriendelijk in te richten.

De grondwallen krijgen een groen karakter en bieden kansen voor flora en fauna: er komt een vleermuisbunker en een zwaluwwand. De grondwal wordt ingericht met bijvriendelijke planten. Deze zorgen voor het aantrekken van insecten, die op hun beurt weer voer zijn voor de vleermuis en de zwaluw. Ook wordt er een bijenhotel geplaatst, zodat de bijen kunnen zorgen voor de bestuiving van de flora. Wout Versluis, facilitymanager bij AkzoNobel, onderschrijft dat bijen belangrijk zijn, helemaal nu de biodiversiteit in de wereld achteruit loopt.

“We moeten daar met zijn allen iets aan doen. Ons bedrijventerrein draagt hierin een steentje bij.”

Op het terrein van Akzo stonden al diverse bijenhotels. De afgelopen jaren zijn planten en struiken vervangen door andere soorten die meer bijen, vlinders en vogels aantrekken. “Groen is ontspanning voor mensen in het werk, het bevordert creativiteit en productiviteit,” stelt Versluis.

“Bij de familiedag hebben we alle deelnemers een potje met zaadjes meegegeven met het etiket van de Groene Cirkels. We hopen dat iedereen enthousiast raakt over de activiteiten van het bedrijf en ook thuis bijdraagt aan het zorgen voor de bij.”

Langs het schelpenpaadje
Dit paadje loopt aan het eind van het bedrijventerrein, langs de weilanden. Wout Versluis vertelt dat hij collega’s stimuleert om daar dagelijks een wandelingetje te maken om het hoofd leeg te maken. En hij heeft gelijk. Op het schelpenpaadje loop je langs de bijenhotels die vorig jaar allemaal overboekt waren. Aan weerszijden van het pad is er een kleurenpalet aan diverse bloemen en allerlei soorten grassen. Verderop komen we langs ‘de kikkerpoel’ en omliggende sloten die zeer goed bezet zijn met druktemakende groene kikkers. Er schijnen ook salamanders te wonen. We wanen ons ergens in de polder tijdens de wandeling.

 “Denk eraan dat zo’n omslag naar duurzaamheid ook je eigen mensen enthousiasmeert en trots maakt. En het biedt een uitlaatklep in de gekte van alledag.”

Website: AkzoNobel