Agenda

Georganiseerd door

Vereniging vrienden van Archeon

Datum

01-10-2019 t/m 31-12-2019

Locatie

Archeon
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Museumpark Archeon vraagt hulp, Alphen aan den Rijn, doorlopend

‘If we loose the bees we lose the food’. Bijen en bijenwerkers van Archeon vragen uw hulp!

Bijenlandschap Groene Cirkels Archeon is op zoek naar natuurliefhebbers die graag in actie komen voor het behoud van deze enorm belangrijke insecten. Ruim 80% van de gewassen dient bestoven te worden door insecten als bijen, hommels en zweefvliegen. Het behoud van deze insecten is dus van levensbelang!

Een beetje ruige natuur en kleurrijke planten en struiken is een ideale omgeving voor bestuivers. Archeon heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. Daardoor zijn er op dit moment maar liefst 45 bijensoorten en 28 soorten zweefvliegen geteld in het museumpark. Met name de groenstrook rondom Archeon draagt hier enorm aan bij.

Hoe kunt u helpen? Momenteel schiet het groen in Archeon de grond uit! De bijen komen daarbij in gedrang, want er is wat veel braamopslag, brandnetel en vlier. Andere bijenplanten hebben hierdoor minder ruimte. Heb u een uurtje (of meer) tijd en wilt u helpen om het teveel aan groen in het park terug te dringen? Dat kan door u aan te sluiten bij de Bijenwerkgroep Groene Cirkels, jong en oud is meer dan welkom. U kunt vaak in de tijd die u het beste uitkomt de handen uit de mouwen te steken. En vergeet dan vooral niet om uw man, vrouw, kinderen, opa, oma en buren mee te nemen, dan zien die ook hoe mooi museumpark Archeon is.

Afval bestaat niet. Van de takken van de braam kunnen we bijenkorven maken, van brandnetel maken we mooie vezels voor het vlechten van tasjes en manden, vlierstokken worden prachtige speren en mooie flierefluitjes. We noemen dat circulaire economie: je kunt alles overal voor gebruiken en afval bestaat niet.

Hebt u belangstelling en wit u de bijen helpen? Mail dan met wiel@archeon.nl.

Geen tijd om naar het museumpark te komen maar wel helpen? Dat kan ook! Door uw tuin bijvriendelijk te maken. Help mee en sluit u aan als vrijwilliger bij de Bijen Tuin Groep Archeon. Aanmelden kan via de website van de Vereniging Vrienden van Archeon.

Bron: Vereniging Vrienden van Archeon.