Vrijdag bijdag

Zijn er bijenholletjes in je tuin?

Bijzonderheden: 70 % van de Nederlandse bijensoorten nestelt in de grond. Sommige hebben graag een open zanderig plekje, andere liever een steilwandje van leem. Soms is een halve centimeter tussen de tegels al genoeg als plek voor een bijenhol. Is er in jouw tuin plek voor bijenholletjes?

Sachembijen zijn dol op….

Bijzonderheden: Gewone sachembijen vliegen rond in het voorjaar, tot eind mei. Het zijn net minihommeltjes, vrij rond en dik. Maar ze vliegen veel sneller en onrustiger. Ze zijn dol op smeerwortel. Als je die in je tuin hebt, zitten er vast ook sachembijen. Je ziet ze ook vaak bij longkruid, sleutelbloem, bloeiende kool en dovenetels.

Het begint met dikke koninginnen

Bijzonderheden: Hommels leven in kolonies van tientallen tot zo'n 400 dieren. Maar in de vroege lente zijn er alleen nog maar koninginnen, meestal heel groot en dik. Ze zoeken een geschikt plekje, maken een nest, en leggen eitjes. Daaruit komen eerst vrouwtjes, de 'werksters' en dan, pas in juni, mannetjeshommels, de darren. Die zijn een stuk kleiner, behalve een paar vrouwtjes die als koningin verder gaan naar volgend jaar.

Hoe de groefbijen aan hun naam komen

Bijzonderheden: In Nederland zijn er 51 soorten groefbijen, zoals de langkopsmaragdgroefbij en de blokhoofdgroefbij. Ze heten groefbijen omdat de vrouwtjes achteraan hun lijf een verticale groef hebben, zoals op de foto. De mannetjes hebben dat niet.

Heb je al een klimopbij gevonden?

Bijzonderheden: Klimopbijen komen uit het zuiden. Ze worden steeds noordelijker gezien, nu al tot in Groningen. Ze zijn dol op klimop, die nu bloeit. Bijna zo groot als honingbijen, maar veel lichter van kleur. Hun bovenlijf is teddybeer-bruin behaard, en hun achterlijf heeft gelige streepjes. Kun je er één vinden?

Paardenbloemen zijn het populairst

Bijzonderheden: Onderzoekers in Wageningen hebben uitgeplozen op welke bloemen wilde bijen graag komen om nectar en stuifmeel te verzamelen. Paardenbloemen blijken het populairst te zijn: maar liefst 107 bijensoorten zijn hier op gezien.

Heb je de Grote Wolbij al gezien?

Bijzonderheden: Veel wilde bijen zijn vrij klein en niet makkelijk uit elkaar te houden. Maar de grote wolbij herken je zo! een forse bij, zwart met geel getekend en met harige pootjes. Als je zijn favoriete wollige planten in de tuin hebt, komt hij vast eens kijken.

Een bijenhotel in de tuin…

Bijzonderheden: Heb jij een bijenhotel in je tuin? Houd hem de komende periode dan maar goed in de gaten. Jeroen van Naturalis spotte bij zijn hotel namelijk niet alleen een koppeltje parende rosse metselbijen, maar ook deze metselbij die voorzichtig haar kop uit de nestgang stak. Zelf een bijenhotel bouwen of je eigen zaadbommen maken? Download de gratis DIY-instructies hier:

Boomhommel

Bijzonderheden: De boomhommel is een onmiskenbare bij door het oranjebruin behaarde borststuk met witte achterlijfspunt. Oorspronkelijk nestelt ze graag in holtes van bomen, maar tegenwoordig bewoont de boomhommel ook kunstmatige holtes in schuren, nestkasten, en spouwmuren. Als 't nest te warm wordt, zorgt de hommel voor ventilatie door in de opening snel met de vleugels te bewegen. De boomhommel vliegt van april tot augustus en is dus ook te spotten tijdens de NationaleBijentelling.

Rechts of links

Bijzonderheden: Ben jij rechts- of linkshandig? Bijen blijken net als mensen een voorkeur te hebben voor links of rechts. Dit werd ontdekt in een onderzoek waarin honingbijen door een barrière moesten vliegen met twee gaten. Een groot deel van de bijen koos telkens bewust het linker- of rechtergat. Doordat de ene bij liever rechtsaf gaat en de ander links, komen er waarschijnlijk minder snel botsingen in een drukke bijenzwerm!

Divider Bijenlandschap