Bijenweetjes

Vroege bijen kunnen niet zonder wilgen

Bijzonderheden: Ze zijn nóg belangrijker dan speenkruid, krokussen en andere vroege bloeiers: wilgen. Wel negen soorten wilde bijen halen stuifmeel alléén van wilgenkatjes, die alleen op de mannelijke wilgen zitten. Daarom: plant een wilg! de boswilg bloeit het vroegst.

Kijk mee door de ogen van een bij!

Bijzonderheden: Kleuren zien zoals ze eruitzien door de ogen van een bij of vogel: dat kan met een nieuw camerasysteem, ontwikkeld door Amerikaanse en Britse wetenschappers. (Foto Daniel Hanley CC 4.0).

Stadse bijen hebben een groter brein

Bijzonderheden: De slimme bij woont en werkt in de stad. Bijen die in steden leven hebben gemiddeld grotere hersenen dan bijen op het platteland, blijkt uit onderzoek. Hoe zou dat komen?

Honingbij-mannetjes zijn helemaal niet lui!

Bijzonderheden: Mannelijke honingbijen brengen het grootste deel van hun tijd inactief in de korf door, en worden daarom vaak als ‘lui’ beschouwd. Maar wat blijkt nu uit onderzoek: ze sparen gewoon hun krachten!

Zo ontsnappen hommels aan killer-wespen

Bijzonderheden: De aziatische hoornaar, een grote, invasieve wespensoort, jaagt vooral op bijen en hommels. Bijen kunnen een aanval bijna nooit navertellen, maar aardhommels kunnen verrassend goed uit de grip van de wesp ontsnappen. Lees bij de link hoe ze dat doen.

Wie zijn de bijen van de nacht?

Bijzonderheden: Motten (nachtvlinders) behoren niet tot de meest geliefde dieren in Nederland. In onze kledingkast kunnen ze namelijk een hoop schade aanrichten. Maar wist je dat ze ongemerkt veel voor de wereld betekenen?

De verborgen liefdes van maskerbijen

Bijzonderheden: Maskerbijen vervoeren stuifmeel door het in te slikken en te bewaren in hun krop, een holte in de keel. Daardoor is dat stuifmeel, en daarmee de voorkeur voor bloemen, heel lastig te onderzoeken. Maar nu is toch gelukt! Maskerbijen blijken best kieskeurig...

Heb je aardbijen gezien?

Bijzonderheden: Wilde bijen hebben iets met aarde. De meeste maken er hun holletje in. Metselbijen niet, die nestelen in holle stengels, zoals in een bijenhotel. Maar ze metselen hun nestjes dicht met aarde. En dat halen ze ergens vandaan... (Foto: Natuurvertelsels).

Hommels herkennen? Dat doe je zo…

Bijzonderheden: Hommelsoorten zijn nét iets makkelijker uit elkaar te houden dan andere wilde bijen: ze zijn vrij groot, en hebben allemaal hun eigen streepjescode. Kijk hoe je ze kunt herkennen.

Heb je wel eens IN een hommelnest gekeken?

Bijzonderheden: Hommelkoninginnen beginnen in het vroege voorjaar aan een nest. En wat er dan gebeurt? In deze video zie je de hele levenscyclus! (Engels gesproken, 9 min.)

Divider Bijenlandschap