Vrijdag bijdag

De verdwijntruc van grijze zandbijen

Bijzonderheden: Grijze zandbijen vliegen van maart tot en met mei. lusten stuifmeel alléén van wilgen en zijn kampioen graven in los zand! bekijk de video.

Nieuw! Glimmende metselbij

Bijzonderheden: Bij een bijenhotel in Renkum werd een afwijkend soort metselbij gevonden: een glanzend exemplaar. Deze glimmende metselbij was nog niet eerder in Nederland gezien. Misschien binnenkort bij jou in de tuin?

Help de bijen: om en om wilgen knotten

Bijzonderheden: Wilgen zijn echte bijenbomen. Een aantal bijensoorten verzamelt stuifmeel alleen van wilgen. Om elk jaar bloeiende wilgen te bieden voor bijen, moet je knotwilgen dus niet allemaal tegelijk snoeien, maar om en om, of zelfs meer gespreid in de tijd.

Wat er in de winter bloeit

Bijzonderheden: Elk jaar is er een Eindejaars Plantenjacht, winterbloeiers gezocht worden rond de jaarwisseling. Madeliefjes werden dit jaar weer het vaakst bloeiend gezien. Maar ook bv. paardenbloemen en paarse dovenetels bloeiden al. Fijn voor de allereerste hommels die in januari gezien zijn!

Bloemen kunnen bijen horen

Bijzonderheden: Onderzoekers in Tel Aviv hebben gemeten dat teunisbloemen reageren op het geluid van bijen op 10 cm afstand. Ze maken dan hun nectar zoeter om bijen te lokken.

Wat gebeurt er in een bijenhotel?

Bijzonderheden: Iedere maand zie je nieuw bijenhotels verschijnen. Wie er een heeft, kan bijtjes in en uit zien vliegen. Maar wat er binnen gebeurt? Dat zie je in het filmpje bij de link

Hoeveel ogen heeft een bij?

Bijzonderheden: Bijen hebben 2 grote samengestelde ogen, met elk honderden of wel duizenden lensjes. Die zie je gemakkelijk, als je een bij ziet zitten. Maar boven op de kop zitten nóg drie ogen. Die hebben elk één lens. Bijen gebruiken die 'puntogen' om verschillen in lichtintensiteit te zien, en waarschijnlijk zijn ze onmisbaar om stabiel te vliegen.

Op zoek naar de kattenstaartdikpoot

Bijzonderheden: De kattenstaartdikpoot verzamelt stuifmeel alléén op kattenstaart. Daar kun je haar dus tegenkomen. Het stuifmeel is groen, je ziet het zitten tussen de haren aan haar achterpoten. Onderaan haar poten zit een verdikking, waar haar naam van afgeleid is. Wil je haar opzoeken? Klik op de link voor meer informatie.

Lathyrusbijen doen hun naam eer aan

Bijzonderheden: Heb je lathyrus in de tuin? Dan kun je dáár kijken of er ook lathyrusbijen zijn - ze zijn er gek op. Op foto zie je een vrouwtje. Ze verzamelt stuifmeel tussen haren op haar buik, is ongeveer zo groot als een honingbij en heeft gelige haarbandjes op haar achterlijf. Op de bloem knikt soms haar achterlijf omhoog, daarna buigt ze het omlaag terwijl ze het stuifmeel tussen de haren schuift met haar achterpoten. Meer foto's bij de link.

Er zijn weer maskerbijtjes!

Bijzonderheden: Maskerbijen zijn kleine (4-9 mm), bijna kale, zwarte bijen. In de tuin kun je ze vinden op de bloemen van tuingeranium, grove bieslook, venkel en braam. Ze nestelen in holle stengels. Sommige soorten ook in bijenhotels.

Divider Bijenlandschap