Nieuws

Dijken barstensvol bijen en andere beestjes

29-SEP-2023 – Onderzoek naar de insectenrijkdom op binnendijken maakt steeds duidelijker welke sleutelrol deze ‘slaperdijken’ kunnen vervullen in het agrarisch gebied. Met name solitaire bijen en graslandvlinders bereiken soms duizelingwekkende dichtheden. De resultaten zijn gepubliceerd in het laatste nummer van De Levende Natuur.

Binnendijken hebben een grote potentie als leefgebied voor allerlei insecten. Vanwege de unieke stabiele, warme en droge omstandigheden op dijkhellingen zijn ze aantrekkelijk als voortplantingslocatie en foerageergebied. Bovendien vormen ze lijnen in het uitgestrekte polderlandschap waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen. De ecologische kwaliteit van de individuele dijken loopt echter nogal uiteen.

Lees het artikel: Binnendijken barstensvol bijen en andere beestjes – Nature Today

 

Al eerder bleek dat dijken enorme mogelijkheden bieden voor insecten. Waterschap Hollandse Delta laat er nu onderzoek naar uitvoeren:

Monitoring biodiversiteit van start op dijken en bermen Waterschap Hollandse Delta

5-JUL-2023 – Maar liefst 800 kilometer dijken en 3.000 kilometer bermen heeft Waterschap Hollandse Delta in beheer. Om inzicht te krijgen in de staat van de biodiversiteit van deze infrastructurele elementen hebben De Vlinderstichting en VanderHelm Bedrijven gezamenlijk de opdracht gekregen voor het uitvoeren van ecologisch onderzoek en monitoring gedurende de periode 2023-2025.

Lees meer bij Nature Today.