Nieuws

Hoe zit het nu met de Aziatische hoornaar?

Februari 2024. Steeds vaker komt de Aziatische hoornaar, een grote exotische wesp die steeds meer in Nederland voorkomt, in het nieuws. Deze hoornaar is net als de Europese hoornaar niet specifiek gevaarlijk voor de mens, maar vormt wél een risico voor honingbijen en andere insectensoorten. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen, en volledige nesten leeg te roven. Andere insecten (wilde bijen, vliegen, sprinkhanen,…) staan ook op het menu. Voor honingbijen en wilde bijen vormt de komst van de Aziatische hoornaar zo, naast pesticidengebruik en het verdwijnen van bloeiende planten in ons landschap, een extra uitdaging.

‘De Aziatische hoornaar zit inmiddels in grote delen van Nederland,’ zegt Daan Drukker van EIS Kenniscentrum Insecten. ‘Die gaat niet meer weg. Plaatselijk is er soms wel wat aan te doen. Maar we moeten voorkomen dat andere, inheemse wespensoorten daar de dupe van worden, door dat ze bv. óók in vallen gelokt worden die voor de Aziatische hoornaar zijn neergezet.’

Daarom heeft EIS Kenniscentrum Insecten op een rijtje gezet wat je kunt doen als je een Aziatische hoornaar tegenkomt, of vermoed dat je een nest van deze soort gevonden hebt.

Aziatische hoornaar – belangrijke informatie – EIS Nederland

Ook het Vlaams Bijeninstituut biedt informatie, met o.a. goede foto’s van nesten:
(Vespawatch is alleen in Vlaanderen actief)

Aziatische Hoornaar – Vlaams Bijeninstituut

Hoe zit het nu met de Aziatische hoornaar?