Nieuws

Kattenstaartdikpoot voor het eerst gezien in Leiden

De kattenstaartdikpoot is een mooi bijtje van ongeveer 1 cm groot. Het stuifmeel dat zij nodig heeft voor de jonge bijtjes verzamelt ze alleen op de grote kattenstaart, een opvallende oeverplant. Ze heet ‘dikpoot’ omdat de laatste segmentjes van haar poten er een beetje dik, opgezwollen, uit zien. Onze Bijenlandschapregio, en dus ook Leiden, ligt aan de rand van het verspreidingsgebied: In Noordwest-Nederland wordt deze bij nog niet of nauwelijks gezien.

Eind juli werd een mannetje gefotografeerd aan de Witte Singel in Leiden, waar de gemeente dit jaar veel minder gemaaid heeft dan anders. Daardoor stond er een aanzienlijk aantal kattenstaarten in bloei, genoeg voor de dikpoot. Zo blijkt dat bijvriendelijk beheer ook resultaat heeft.

Een aantal dagen later werd een vrouwtje gezien in een tuin aan de Rijn en Schiekade, een paar honderd meter verwijderd van de eerste waarneming. Het lijkt er op dat deze bijensoort zich in Leiden gevestigd heeft.

Vorig jaar konden we al melden dat deze bij voor het eerst gezien was in Alphen aan den Rijn.

Meer informatie:

De kattenstaartdikpoot – Aculea

 

Foto’s hier onder: kattenstaartdikpoot vrouw (met groene stuifmeelklompjes aan de achterpoten) en man. Auteur: Anne Marie van Dam.

 

Kattenstaartdikpoot voor het eerst gezien in Leiden
Kattenstaartdikpoot voor het eerst gezien in Leiden