Nieuws

Het is weer tijd voor de klimopbij!

18-9-2019. Als het seizoen voor de meeste bijen al voorbij is, en je haast alleen nog maar akkerhommels en honingbijen ziet vliegen, komt de klimopbij uit haar nest. Het is een grote bij, ongeveer zo groot als een honingbij, maar wat lichter en smaller. Met een teddybeerkleurig vachtje op het borststuk en prachtige gele haarbandjes op het achterlijf – die heeft een honingbij niet.

Klimopbijen verzamelen stuifmeel van klimop, en je weet dus precies waar je haar kunt vinden: op bloeiende klimop. Daar vind je sowieso nog veel insecten: wespen, zweefvliegen, en honingbijen. En vlinders.

Dit jaar is er al één klimopbij gezien in de Bijenlandschapregio, in de Coepelduinen tussen Katwijk en Noordwijk. Natuurlijk zijn we benieuwd of jij ze ook vindt. Laat ons weten, of voer je waarnemingen in op www.waarneming.nl.

Klimopstruiken
Wist je dat er ook een niet-klimmende vorm van klimop bestaat? Klimopplanten klimmen gewoonlijk een aantal jaar tegen de muur of in de boom. Als ze hoog genoeg zijn, maken ze bloeiende takken, die niet klimmen. Stekken van deze takken groeien als een struik. Mét bloemen, en later in het seizoen bessen. In het tuincentrum heet deze struikklimop Hedera helix ‘Arborescens’. Reuzehandig, als je die prachtige klimopbloemen en -bijen in de tuin of op het balkon wilt, maar geen ruimte hebt voor een woeste klimmer.

 

foto: vrouwtje klimopbij, auteur Anne Marie van Dam