Nieuws

Alphen aan den Rijn krijgt een bijensnelweg

Op woensdag 29 april hebben vrijwilligers van Voedselpark Gnephoek samen met Hans Vrolijk, molenaar van de Vrouwengeestmolen, en IVN Landschapsbeheer de eerste bloemzaden ingezaaid voor een splinternieuwe bijensnelweg in Alphen aan den Rijn. De snelweg begint bij Woubrugge en loopt langs de Vrouwengeestmolen tot het terrein van Voedselpark Gnephoek.

Eind 2019 nam molenaar Hans Vrolijk het initiatief om een voorstel in te dienen bij Gemeente Alphen aan den Rijn om de groenstrook tussen zijn molen en het terrein waar o.a. Voedselpark Gnephoek en de moestuin van Tom in de Buurt liggen, in te richten als bijensnelweg. De molenaar, Voedselpark Gnephoek, IVN Landschapsbeheer en Stichting Bijenlandschap besloten de krachten te bundelen. Binnen korte tijd kregen zij toestemming en ondersteuning van de gemeente.

Na de voorbewerking van de groenstrook konden de vrijwilligers op 29 april aan de slag. Het bloemzaad, vermengd met zand, werd uitgestrooid, aangeharkt en gewalst.

Deze strook, verdeeld in segmenten, zal vanaf nu niet meer structureel gemaaid worden door de gemeente. Hierdoor kunnen de bloemen vrij groeien.

Het aanleggen van deze bijensnelweg is belangrijk voor de biodiversiteit in de omgeving. Door bloemrijke bermen aan te leggen worden deze ecologisch gezonder.

Voor het inzaaien zijn de zaden en expertise gebruikt van Biodivers uit Oudewater. Zij leveren inheemse zadenmengsels. Oftewel zaden van Nederlandse bodem waar onze Nederlandse insecten en vlinders het best bij gedijen.

De strook heeft de status ‘vlinderidylle’ gekregen van de gemeente. Dit betekent dat er alleen op verzoek gemaaid wordt.  De strook wordt beheerd door mensen met kennis en kunde en zij zullen bepalen wanneer er gemaaid wordt. Vermoedelijk zal dit maar twee of drie keer per jaar gebeuren.